Cybercrimineel ontwikkelt software voor grootschalige oplichting

Gepubliceerd op 09/07/2024 17:00 in Tech

Het Openbaar Ministerie heeft een 26-jarige hacker uit Assen voor de rechter gebracht vanwege het ontwikkelen van software waarmee hij op grote schaal mensen online kon oplichten. Het OM beschrijft de software als een Zwitsers zakmes voor cybercrime.

De verdachte, Damian E., wordt beschuldigd van het gebruiksvriendelijk maken van het programma, waarmee hij inloggegevens van zo'n 1700 mensen kon misbruiken om spullen te bestellen bij webwinkels. Het logo van de software toonde een foto van tv-maker Kees van der Spek, bekend van het programma waarin hij oplichters opspoort.

Het programma kon phishing-e-mails sturen met vervalste vormgeving van instanties zoals de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel, om zo inloggegevens te verkrijgen. Damian E. zou vervolgens op andermans naam online aankopen doen en deze laten bezorgen op verschillende locaties, terwijl de slachtoffers onwetend bleven.

De zaak kwam aan het licht toen een bedrijf nepmails ontdekte en twintig aangiften werden ingediend. De politie heeft echter niet actief gezocht naar meer slachtoffers, hoewel er vermoedelijk nog meer zijn. Bij de arrestatie van Damian E. werd een pistool gevonden, wat aangeeft dat verdachten van online criminaliteit steeds vaker ook vuurwapens bezitten.

In het onderzoek is gebleken dat de verdachte toegang had tot 650 cryptowallets, maar er zijn geen aangiften van diefstal van deze cryptomunten. Bij zijn arrestatie werden nauwelijks luxeartikelen gevonden, wat de vraag doet rijzen of Damian E. zijn programma heeft gebruikt om daadwerkelijk geld en spullen te stelen.

De politie heeft moeite om bewijs te vinden tegen Damian E., aangezien zijn computerapparatuur goed versleuteld is. Zijn advocaat heeft nog niet gereageerd op de zaak, maar geeft aan dat de verdachte bereid is om vragen van de rechtbank te beantwoorden.

Lees meer nieuws in tech