Delta stopt met aanleg glasvezel vanwege concurrentie KPN

Gepubliceerd op 04/07/2024 10:00 in Tech

Netwerkbedrijf Delta heeft aangekondigd te stoppen met de aanleg van honderdduizenden glasvezelaansluitingen, omdat de investeringen niet meer rendabel zijn. Inwoners van dorpen in Friesland hebben brieven ontvangen waarin staat dat de plannen voor glasvezel niet doorgaan, vanwege de toegenomen concurrentie van KPN.

Het blijkt dat steeds meer huishoudens een dubbele glasvezelaansluiting hebben, met al 100.000 dubbele aansluitingen eind april. Dit maakt het voor Delta moeilijker om de investeringen terug te verdienen, aangezien een deel van de inwoners de kabels van Delta niet gebruikt.

Oorspronkelijk had Delta plannen voor 2 miljoen aansluitingen, maar dit aantal zal waarschijnlijk blijven steken op 1,7 miljoen. Daarnaast is het bedrijf van plan om 200.000 aansluitingen te verkopen aan Glaspoort, een bedrijf waar KPN deels eigenaar van is. Op plekken waar geen glasvezel van Delta ligt, wil het bedrijf diensten gaan leveren over het netwerk van KPN.

KPN heeft de ambitie om de komende drie jaar 80 procent van zijn kopernetwerk te vervangen door glasvezel. Het is nog niet bekend wanneer de Friese dorpen glasvezel van KPN zullen krijgen.

Lees meer nieuws in tech