CO2-uitstoot Google stijgt met 13 procent in één jaar

Gepubliceerd op 03/07/2024 22:00 in Tech

In één jaar tijd is de CO2-uitstoot van Google met 13 procent gestegen, zo blijkt uit het jaarlijkse klimaatrapport van het techbedrijf. Vergeleken met vijf jaar geleden is de uitstoot zelfs bijna 50 procent toegenomen, voornamelijk door de groei van datacenters die AI-systemen ondersteunen.

Google heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en de uitbreiding van datacenters. Het bedrijf heeft echter beloofd om tegen 2030 volledig energieneutraal te zijn, een doel dat volgens chef duurzaamheid Kate Brandt "extreem ambitieus" is.

Toepassingen die gebaseerd zijn op AI vereisen veel rekenkracht en daardoor veel energie. Een Amerikaans onderzoeksbureau heeft berekend dat een verzoek aan een AI-tool zoals ChatGPT bijna tien keer zoveel energie verbruikt als een zoekopdracht in Google.

Andere techbedrijven, zoals Microsoft, hebben ook te maken met een stijging van de CO2-uitstoot door de groei van datacenters. Sinds 2020 is de uitstoot bij Microsoft met 30 procent gestegen, en deze trend zal naar verwachting de komende jaren doorzetten vanwege de groei van AI-toepassingen.

Ondanks de stijgende uitstoot, doen techgiganten grote klimaatbeloftes en investeren ze in groene energie en technieken om broeikasgassen op te ruimen. Ze benadrukken ook de kansen die AI biedt om klimaatproblemen aan te pakken. Google voorspelt bijvoorbeeld dat AI-technieken de wereldwijde uitstoot in 2030 met 5 tot 10 procent zouden kunnen verminderen.

Kate Brandt van Google benadrukt echter dat de CO2-uitstoot van het bedrijf naar verwachting eerst nog zal blijven stijgen voordat hij weer daalt.

Lees meer nieuws in tech