Apple kondigt grote update voor Siri aan

Gepubliceerd op 11/06/2024 02:00 in Tech

Apple heeft aangekondigd dat het een grote update voor de virtuele spraakassistent Siri zal lanceren. Deze update markeert de grootste aanpassing sinds de lancering van Siri in 2011. Het bedrijf positioneert de vernieuwde assistent als "Apple Intelligence", waarbij het de nadruk legt op persoonlijke intelligentie en de volgende grote stap voor Apple.

Met deze aankondiging mengt Apple zich in de strijd op het gebied van AI, die ruim anderhalf jaar geleden is gestart door OpenAI's ChatGPT en waarin ook Google en Microsoft zich hebben gemengd. Apple probeert zich te onderscheiden door te benadrukken dat het verder gaat dan AI en persoonlijke intelligentie biedt.

De update voor Siri komt op een moment waarop concurrenten zoals Google, Samsung en Microsoft al veel AI-functies hebben toegevoegd aan hun producten. Siri liep achter op de concurrentie, maar de belofte is dat de vernieuwde assistent op een menselijkere manier zal kunnen communiceren en informatie uit verschillende apps kan combineren.

De update zal onder andere samenvattingen in e-mails aanbieden, helpen bij het herschrijven van teksten en AI-afbeeldingen genereren, zoals verjaardagskaarten met het gezicht van vrienden. Daarnaast zullen er minisamenvattingen van webpagina's beschikbaar zijn in Safari.

Apple benadrukt dat privacy een belangrijke prioriteit blijft en dat vragen in eerste instantie op apparaten zelf worden afgehandeld voordat eventueel data naar servers in een datacenter wordt gestuurd.

Tevens kondigde Apple een samenwerking aan met OpenAI's ChatGPT voor geavanceerde functionaliteiten van Siri. Gebruikers moeten toestemming geven voordat data naar OpenAI wordt gestuurd, vanwege verschillen in privacyvoorwaarden.

Hoewel Apple wellicht wat laat lijkt met deze Siri-update in vergelijking met concurrenten, staat het bedrijf erom bekend later in te stappen bij nieuwe ontwikkelingen. De trouwe gebruikersbasis van Apple kan echter de verhoudingen in de markt veranderen zodra de nieuwe functies beschikbaar zijn.

Het is nog onzeker hoe Apple zal omgaan met de uitdagingen op het gebied van AI, gezien eerdere blunders van concurrenten. De nieuwe AI-functies zullen in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor gebruikers van de iPhone 15 Pro en Apple-computers met de eigen computerchip, en zullen aanvankelijk alleen in het Engels beschikbaar zijn.

Lees meer nieuws in tech