Privacyorganisatie slaat alarm over plan Meta om AI-modellen te trainen met persoonlijke gegevens

Gepubliceerd op 07/06/2024 00:00 in Tech

Een Europese privacyorganisatie, None of Your Bussiness (NOYB), maakt zich grote zorgen over een plan van de Amerikaanse techgigant Meta. Meta, moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, wil AI-modellen trainen met persoonlijke gegevens van gebruikers. Volgens NOYB staat hier haast bij, aangezien Meta op 26 juni wil beginnen.

Het nieuwe privacybeleid van Meta geeft aan dat het persoonlijke posts, privéafbeeldingen en online trackingsgegevens wil gebruiken voor AI-technologieën, aldus NOYB. In plaats van toestemming te vragen aan gebruikers, beweert Meta dat het een "legitiem belang" heeft dat zwaarder weegt dan het recht op privacy van Europese gebruikers. NOYB maakt zich zorgen omdat gebruikers mogelijk geen mogelijkheid hebben om hun gegevens te laten verwijderen.

NOYB heeft nationale privacywaakhonden in onder andere Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland gevraagd om met spoed in actie te komen voordat Meta start op 26 juni. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan niet bevoegd te zijn om een onderzoek naar Meta te starten vanwege de hoofdvestiging van Meta in Ierland. De AP zal echter de Ierse collega's om opheldering vragen.

NOYB wijst erop dat het Europese Hof van Justitie zich in 2021 al heeft uitgesproken over een vergelijkbare kwestie. Het Hof oordeelde toen dat Meta geen "legitiem belang" heeft om het recht op gegevensbescherming te schenden. NOYB beschuldigt Meta ervan deze uitspraak te negeren.

Meta verdedigt zich door te stellen dat het AI-modellen alleen traint met publiekelijk beschikbare informatie. Het conflict tussen NOYB en Meta lijkt voorlopig dus nog niet opgelost.

Lees meer nieuws in tech