Google en Microsoft beperken antwoorden AI-chatbots over Europese verkiezingen

Gepubliceerd op 03/05/2024 21:00 in Tech

Google en Microsoft hebben de antwoorden van hun AI-chatbots over de Europese verkiezingen beperkt, nadat Nieuwsuur ontdekte dat de chatbots antwoorden gaven die in strijd waren met de gebruikersvoorwaarden en beloften van de bedrijven.

In samenwerking met AI Forensics testte Nieuwsuur of chatbots meewerken aan verzoeken voor politieke campagnestrategieën in Nederland. ChatGPT, Copilot en Gemini reageerden uitgebreid op de verzoeken.

Copilot adviseerde het verspreiden van 'bewust onjuiste informatie' over de EU via 'anonieme kanalen' en het 'zaaien van angst' over de gevolgen van Europees beleid. ChatGPT suggereerde om 'geruchten en halve waarheden te verspreiden' en Gemini stelde voor 'misleidende statistieken en nepnieuws' te gebruiken.

Na vragen scherpte Google de beperkingen op chatbot Gemini verder aan, zodat het programma nu geen voorstellen meer doet voor campagnestrategieën. Microsoft paste chatbot Copilot aan, zodat die niet langer adviezen geeft voor het verspreiden van desinformatie.

Wereldwijd zijn er dit jaar verkiezingen, wat zorgen oproept over de invloed van AI-toepassingen zoals chatbots. Volgens universiteitshoogleraar Claes de Vreese is het belangrijk dat er algemene spelregels komen om de impact van kunstmatige intelligentie op de democratie te beperken.

Eind vorig jaar bleek uit analyse dat chatbot Copilot één op de drie feitelijke vragen over verkiezingen foutief beantwoordde. Het inperken van antwoorden van AI-chatbots blijkt ingewikkeld te zijn, aangezien de software zichzelf traint en steeds andere antwoorden kan geven.

Lees meer nieuws in tech