Muziek van bekende artiesten keert terug op TikTok na deal met Universal Music Group

Gepubliceerd op 02/05/2024 12:00 in Tech

Het Amerikaanse muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft een deal gesloten met TikTok, waardoor de muziek van bekende artiesten zoals Billie Eilish en Harry Styles weer beschikbaar is op het platform.

In februari van dit jaar verwijderde UMG de muziek van artiesten zoals Taylor Swift, Eilish en Styles van TikTok, nadat de onderhandelingen over een nieuwe licentieovereenkomst waren mislukt. UMG beweerde dat het Chinese bedrijf achter TikTok, ByteDance, niet bereid was om een eerlijke prijs te betalen voor de muziekrechten, een bewering die TikTok altijd heeft ontkend.

Swift's muziek keerde echter begin april al terug op TikTok, vlak voordat haar nieuwe album werd uitgebracht.

TikTok heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen van grote platenmaatschappijen omdat zij volgens hen geen eerlijke vergoeding bieden voor het gebruik van muziek van artiesten. Ondanks deze kritiek hebben Warner Music Group en Sony Music wel nieuwe licentieovereenkomsten gesloten met TikTok.

Met ongeveer 1,4 miljard gebruikers wereldwijd wordt TikTok gezien als een belangrijke manier voor artiesten om succes te behalen. Platenmaatschappijen benadrukken dan ook het belang van het platform voor de muziekindustrie.

De invloed van TikTok op de muziekindustrie wordt duidelijk in een explainer van NOS op 3, waar voorbeelden worden gegeven van hoe het platform artiesten helpt bij het bereiken van succes.

Lees meer nieuws in tech