Europese Commissie start onderzoek naar socialemediagigant Meta

Gepubliceerd op 30/04/2024 17:00 in Tech

De Europese Commissie heeft zijn pijlen gericht op socialemediagigant Meta vanwege zorgen over de maatregelen die het bedrijf heeft genomen rondom de Europese verkiezingen. Met nog ruim een maand te gaan tot de verkiezingen voor het Europees Parlement, is de urgentie groot.

Er zijn verschillende zorgen, waaronder de verspreiding van Russische desinformatie via advertenties, het onderdrukken van politieke content en de monitoring van wat er op Facebook en Instagram gebeurt. Tot op heden heeft Meta nog niet gereageerd op deze zorgen.

Onder de Digitale Dienstenwet (DSA), die vorig jaar is ingevoerd, zijn er nu vier onderzoeken gestart naar mogelijke overtredingen door Meta. Het zijn de vijfde en zesde onderzoeken die de commissie onder deze nieuwe wet is gestart.

Het eerste onderzoek richt zich op het modereren van advertenties op de platforms van Meta. De commissie vermoedt dat de genomen maatregelen onvoldoende effect hebben, met name bij advertenties die gebruik maken van generatieve AI, zoals deepfakes. Er zijn aanwijzingen voor misbruik, bijvoorbeeld in Russische beïnvloedingscampagnes.

Het tweede onderzoek gaat over berichten geplaatst door gebruikers en de verdenking dat Meta de zichtbaarheid van politiek getinte berichten beperkt. Het derde onderzoek richt zich op de mogelijkheden voor externe partijen, zoals onderzoekers en journalisten, om te monitoren wat er op Facebook en Instagram gebeurt.

Tot slot noemt de commissie tekortkomingen in de manier waarop gebruikers illegale content op de platforms kunnen melden.

Hoewel Meta wel actie onderneemt, blijven er belangrijke tekortkomingen in het veilig houden van verkiezingen. Er is nog geen tijdlijn voor hoe het verder zal gaan, maar er is wel sprake van urgentie en contact tussen de commissie en Meta. Als alle vermoedens worden bewezen, kan dat leiden tot hoge boetes voor Meta, tot wel 6 procent van de wereldwijde jaaromzet, wat in dit geval neerkomt op zo'n 7,5 miljard euro.

Lees meer nieuws in tech