Snelle uitrol van glasvezelnetwerken zorgt voor dubbele kabels in straten

Gepubliceerd op 28/04/2024 18:00 in Tech

De aanleg van glasvezelnetwerken in Nederland gaat in hoog tempo door, met meer dan 100.000 woningen die nu twee glasvezelkabels in hun straat hebben liggen, volgens cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper. Vooral de afgelopen maanden zijn er veel huizen bijgekomen met dubbele kabels voor de deur.

KPN blijft doorgaan met het aanleggen van eigen glasvezelkabels, ongeacht of er al concurrenten actief zijn in het gebied. Het telecombedrijf wil klanten van het verouderde kopernetwerk overzetten naar glasvezel van KPN, wat volgens hen een bewuste keuze is.

Directielid Wouter Stammeijer van KPN legt uit dat het bedrijf bezig is met het vervangen van het kopernetwerk door glasvezel, zelfs op plekken waar al een netwerk in de grond ligt. Dit zou meer keuze bieden aan consumenten.

Concurrent Delta is echter kritisch op het dubbel aanleggen van glasvezelnetwerken, omdat dit kostbaar is en kan leiden tot extra CO2-uitstoot. Toch is toezichthouder Autoriteit Consument & Markt blij met de concurrentie en keuzevrijheid die dit met zich meebrengt.

De investeringen in glasvezel kunnen lastig terugverdiend worden door bedrijven vanwege de extra kosten en concurrentie. Het feit dat Nederland al goede telecomnetwerken heeft, zorgt ervoor dat consumenten kwalitatief goede diensten kunnen afnemen.

Op dit moment zijn er meer dan 7 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel, met KPN als marktleider gevolgd door Delta en Open Dutch Fiber. De planning is om tegen eind 2026 vrijwel heel Nederland aan te sluiten op glasvezel, met uitzondering van tienduizenden huizen die volgens de telecombedrijven niet rendabel genoeg zijn voor de aanleg.

Lees meer nieuws in tech