China zet stappen in ontwikkeling geavanceerde chips

Gepubliceerd op 17/02/2024 22:00 in Tech

China blijft streven naar de ontwikkeling van geavanceerde chips, ondanks inspanningen van de VS om dit te voorkomen. Volgens bronnen van de Financial Times kan de belangrijkste fabrikant in China, SMIC, zelfs nog geavanceerdere chips produceren dan voorheen gedacht.

De chipsector meet de ontwikkeling van chips in aantallen nanometers (nm), waarbij een kleiner aantal nm resulteert in krachtigere chips. SMIC is van plan om dit jaar chips te produceren op 5 nm voor techgigant Huawei, een generatie boven de chip in de nieuwste iPhone die is geproduceerd bij TSMC in Taiwan op 3 nm.

Deskundigen betwijfelen echter of China al zo ver is in de ontwikkeling van geavanceerde chips. De producten van TSMC worden als superieur beschouwd, mede door het gebruik van de nieuwste machines van ASML. China moet het doen met oudere machines van ASML vanwege exportbeperkingen vanuit de VS.

Het proces van chipproductie is complex en vereist honderden machines en maanden tijd. Een cruciale stap is het printen van de 'lijntjes' op de chip, waarvoor de kostbare machines van ASML nodig zijn. SMIC maakt momenteel gebruik van oudere machines die minder efficiënt zijn dan de nieuwste generatie machines.

Hoewel China honderden miljarden euro's heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van de chipindustrie, lijken de kosten voor het produceren van chips in China nog steeds hoger te liggen dan in Taiwan. Desondanks zet China door in de ontwikkeling van geavanceerde chips om zelfvoorzienend te worden en te laten zien dat exportrestricties niet zullen slagen.

Deskundigen speculeren dat China binnen afzienbare tijd de eerste melding zal maken van een '3 nm' chip om de wereld te laten zien dat ze blijven innoveren en de beperkingen van export niet zullen stoppen.

Lees meer nieuws in tech