OpenAI lanceert Sora: AI-software voor realistische video's

Gepubliceerd op 17/02/2024 05:00 in Tech

OpenAI heeft een nieuwe software gelanceerd met de naam Sora, waarmee tekst kan worden omgezet in realistisch ogende video's met behulp van kunstmatige intelligentie. De software kan beelden produceren die normaal gesproken meerdere camera's, drones, acteurs of dieren vereisen, en dit kan nu worden gedaan met behulp van een eenvoudig geschreven script.

Experts merken op dat de kwaliteit van Sora duidelijk beter is dan vergelijkbare programma's zoals die van Runway, de maker van ChatGPT. Andere grote techbedrijven zoals Google en Meta hebben ook AI-videoprogramma's gelanceerd, maar deze kunnen momenteel alleen korte beeldfragmenten creëren die vaak afwijken van het oorspronkelijke script.

Op dit moment is Sora alleen beschikbaar voor een selecte groep onderzoekers en videomakers om te testen of de software voldoet aan de geldende regels, zoals het verbod op extreem geweld, seksueel getinte beelden en beroemdheden genereren.

In een poging om misleiding tijdens verkiezingen te voorkomen, hebben twintig grote techbedrijven, waaronder OpenAI, afgesproken om technologie te ontwikkelen om misleidende content op te sporen. De beelden die door OpenAI worden gemaakt, krijgen een watermerk om aan te geven dat ze met kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd, maar het is mogelijk om dit watermerk te verwijderen.

Met de introductie van de AI-wet in de Europese Unie in december vorig jaar, worden ook zorgen geuit over de privacy en het auteursrecht bij nieuwe ontwikkelingen in AI. Voor professionele makers roept het gebruik van Sora vragen op over de bron en het intellectueel eigendom van de gedeelde beelden.

OpenAI werd eind vorig jaar aangeklaagd door The New York Times vanwege grootschalige schending van het auteursrecht bij het trainen van kunstmatige intelligentie met miljoenen ongeautoriseerde artikelen. Dit zorgt voor verdere discussie over de ethische en juridische implicaties van AI-ontwikkelingen.

Lees meer nieuws in tech