Bedrijfssoap bij OpenAI: Sam Altman stapt over naar Microsoft na onverwacht ontslag als CEO

Gepubliceerd op 20/11/2023 13:00 in Tech

Het techbedrijf OpenAI heeft te maken met een bedrijfssoap van ongekende proporties. Na het onverwachte ontslag van CEO Sam Altman afgelopen vrijdag, probeerden investeerders een heel weekend lang om hem terug te laten keren. Ondanks deze pogingen is het Altman niet gelukt om zijn positie bij OpenAI te herwinnen. Echter, vanochtend is er een nieuwe wending aan het verhaal gegeven: Altman heeft besloten over te stappen naar Microsoft, waar hij vertrouweling Greg Brockman, voormalig president van OpenAI, met zich meeneemt.

Het ontslag van Altman heeft een schok veroorzaakt in de techwereld. Altman was dit jaar een boegbeeld geworden in de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het bestuur van OpenAI gaf aan dat Altman "niet consequent openhartig" was in zijn communicatie, wat heeft geleid tot zijn ontslag. Dit ontslag heeft voor veel ophef gezorgd onder medewerkers, investeerders en de bredere techgemeenschap. OpenAI heeft tot nu toe altijd voorop gelopen in AI-ontwikkelingen.

Het bijzondere aan OpenAI is dat het een non-profitorganisatie is, met een commerciƫle tak om gemakkelijker geld op te halen voor de ontwikkeling van AI. Het bestuur van de non-profitorganisatie heeft de meeste macht, waardoor Altman feitelijk weinig invloed had. Dit is een groot verschil met bedrijven zoals Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, waar oprichter Mark Zuckerberg de meerderheid van de stemmen heeft in het bestuur.

Na 48 uur onderhandelen zag het bestuur van OpenAI geen heil in een terugkeer van Altman. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de nieuwste ontwikkelingen, maar Mira Murati, de technisch directeur van het bedrijf, is inmiddels ook aan de kant gezet als interim-baas. De medeoprichter van livestreamplatform Twitch is nu aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter.

Het vertrek van Altman heeft het bedrijf verder in chaos gestort. Altman was geliefd onder de medewerkers en verschillende bronnen melden dat tientallen medewerkers inmiddels hun vertrek hebben aangekondigd. Deze medewerkers zullen naar verwachting gemakkelijk een nieuwe baan vinden, mogelijk zelfs bij Altman's nieuwe werkgever Microsoft.

In eerste instantie werd er gemeld dat Altman overwoog een eigen startup te beginnen of een startup op te zetten die zou concurreren met chipmaker Nvidia. Het is echter nog onduidelijk of deze plannen een rol hebben gespeeld in zijn plotselinge ontslag. Er lijkt in ieder geval een interne richtingenstrijd te zijn geweest bij OpenAI, waarbij medeoprichter en bestuurslid Ilya Sutskever bezorgd was dat de ontwikkelde technologie gevaarlijk kon zijn en dat Altman hier onvoldoende aandacht aan besteedde.

Het is onzeker hoe de toekomst van OpenAI eruit zal zien. Op korte termijn zullen gebruikers waarschijnlijk weinig merken van alle interne problemen. ChatGPT, de geavanceerde tekstgenerator van OpenAI, blijft gewoon functioneren. Op de lange termijn zijn er echter wel zorgen. Het bestuur van OpenAI heeft zich onvoorspelbaar getoond, wat het moeilijker kan maken om AI-talent aan te trekken, geld op te halen en belangrijke partnerschappen aan te gaan. In een competitieve markt kan dit het verdere succes van OpenAI ernstig belemmeren.

Lees meer nieuws in tech