Topman van OpenAI ontslagen vanwege meningsverschillen over de ontwikkeling van AI-software

Gepubliceerd op 19/11/2023 17:00 in Tech

Het Amerikaanse bedrijf OpenAI heeft te maken met het vertrek van topman Sam Altman. Op vrijdag werd Altman door de directie van het bedrijf dat de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT ontwikkelt, ontslagen vanwege een gebrek aan vertrouwen in zijn functioneren.

Volgens diverse media vond een deel van het bestuur dat Altman te snel wilde gaan met de ontwikkeling van software voor kunstmatige intelligentie. Dit heeft de nodige kritiek van investeerders en medewerkers tot gevolg gehad. Er wordt zelfs geprobeerd om Altman terug te halen bij het bedrijf. Grootaandeelhouder Microsoft en verschillende medewerkers zetten zich in om Altman over te halen om terug te keren, zo melden bronnen zoals Bloomberg en The Wall Street Journal.

Er wordt gemeld dat Microsoft CEO Nadella contact heeft opgenomen met Altman om hem te steunen bij zijn mogelijke terugkeer. Volgens verschillende media schreef strategiedirecteur Jason Kwon in een intern bericht dat hij "optimistisch" is dat er een oplossing komt. Altman was het gezicht van OpenAI en wordt gezien als een belangrijk figuur in de revolutie van kunstmatige intelligentie.

Het is echter nog maar de vraag of Altman daadwerkelijk wil terugkeren naar zijn voormalige werkgever. Een bron heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat Altman overweegt om zelf een bedrijf in kunstmatige intelligentie te starten, waarbij hij belangrijke medewerkers van OpenAI en andere aanhangers van hem zou betrekken.

Daarnaast heerst er onrust onder medewerkers en beleggers vanwege de geplande beursgang van OpenAI, waarbij het bedrijf naar schatting 86 miljard dollar waard zou zijn. Microsoft bezit 49 procent van de aandelen en is daarmee de grootaandeelhouder, maar er zijn ook andere investeerders en veel medewerkers die aandelen in het bedrijf hebben.

OpenAI werd in 2015 opgericht door onder andere Elon Musk, oprichter van Tesla, en Amazon. Het bedrijf bracht vorig jaar ChatGPT op de markt, wat heeft geleid tot een enorme groei van de interesse in kunstmatige intelligentie en de ontwikkeling van AI.

Lees meer nieuws in tech