Bericht van Elon Musk op eigen sociaalmediaplatform X zorgt voor ophef en boycots

Gepubliceerd op 18/11/2023 06:00 in Tech

Het Witte Huis heeft gereageerd op een bericht van Elon Musk op zijn eigen sociaalmediaplatform X en omschrijft het als een "weerzinwekkende promotie" van antisemitisme. Musk reageerde onlangs op een antisemitisch bericht op X waarin stond dat "Joden de haat tegen blanken aanwakkeren". Hij voegde eraan toe: "Je spreekt de waarheid".

Een woordvoerder van het Witte Huis noemt de tweet van Musk een "promotie van antisemitisme en racistische haat". Volgens het Witte Huis is de tweet extra schadelijk vanwege de toename van antisemitische incidenten sinds de aanval van Hamas op Israƫl vorige maand.

De Europese Commissie heeft zich ook uitgesproken over de situatie en kondigde aan voorlopig niet te adverteren op X en andere sociale media vanwege een "alarmerende toename van desinformatie en haatzaaiende berichten". Er is grote bezorgdheid over de verspreiding van dergelijke inhoud op het platform.

Daarnaast trekken grote bedrijven hun advertenties in rap tempo terug van X. IBM, een technologieconcern, heeft deze week aangekondigd te stoppen met adverteren op X omdat hun advertenties ook naast nazistische tweets werden weergegeven. Ook Apple, softwarebedrijf Oracle en entertainmentbedrijf Lions Gate hebben besloten niet meer te adverteren op het platform. Disney heeft aangekondigd zich in ieder geval tijdelijk terug te trekken als adverteerder op X.

Naast de reacties van overheidsinstellingen en grote bedrijven, maken ook investeerders in Tesla, waarvan Musk eigenaar is, zich zorgen. Zij zijn kritisch omdat Musk met zijn tweets de reputatie van het automerk kan schaden. Dit heeft geleid tot toenemende bezorgdheid over de impact van zijn online gedrag op het bedrijf en zijn relatie met adverteerders.

Het bericht van Musk heeft dus niet alleen geleid tot sterke veroordelingen vanuit het Witte Huis en de Europese Commissie, maar heeft ook grote bedrijven doen besluiten om hun advertenties terug te trekken van X. Bovendien ervaren investeerders in Tesla ongerustheid over de mogelijke negatieve gevolgen van Musks tweets voor het merk.

Het is duidelijk dat de uitspraken van Musk op X ernstige consequenties hebben gehad. Het blijft afwachten welke verdere gevolgen dit zal hebben voor Musk en zijn platform, en of er nog meer bedrijven zullen volgen in het boycotten van X. De situatie geeft in ieder geval aan hoe belangrijk het is dat socialemediaplatforms zich inzetten tegen desinformatie en haatzaaiende berichten om verdere schade te voorkomen.

Lees meer nieuws in tech