TikTok krijgt 345 miljoen euro boete voor privacyschending van kinderen in de EU

Gepubliceerd op 16/09/2023 20:00 in Tech

De video-app TikTok heeft een boete van 345 miljoen euro opgelegd gekregen wegens het schenden van de privacy van kinderen in de EU. De Ierse privacywaakhond heeft namens alle toezichthouders in de EU bekendgemaakt dat TikTok binnen drie maanden aanpassingen moet doen. De boete heeft betrekking op overtredingen die plaatsvonden gedurende vijf maanden in 2020.

De manier waarop TikTok omgaat met zijn jonge doelgroep heeft al jarenlang veel aandacht gekregen. De app is erg populair onder jonge tieners en zelfs onder kinderen jonger dan dertien, terwijl zij officieel geen gebruik van de app mogen maken.

Voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, noemt de overtreding zeer ernstig. Hij benadrukt dat de app door veel kinderen wordt gebruikt en dat dit dus een grote groep kinderen raakt. De privacy-instellingen stonden niet goed, waardoor kinderen op een onduidelijke manier werden verleid om privacy-onvriendelijk bezig te zijn. Het onderzoek begon bij de Nederlandse toezichthouder, maar werd overgedragen omdat TikTok zijn Europese hoofdkantoor in Ierland heeft gevestigd.

TikTok is het niet eens met de beslissing en beweert dat de kritiek betrekking heeft op functies die al aangepast waren voordat het onderzoek begon. Het bedrijf overweegt verdere stappen te ondernemen. De boete is echter geen financiële uitdaging voor TikTok, aangezien het moederbedrijf afgelopen jaar bijna 80 miljard euro aan wereldwijde omzet behaalde volgens de Financial Times.

Het gaat in de kern om drie zaken waarbij de accounts van kinderen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar onvoldoende beschermd waren volgens de Ierse toezichthouder. De eerste overtreding betreft het feit dat TikTok kinderen door het registratieproces leidde op een manier waarop het account standaard openbaar was en dus de video's voor iedereen zichtbaar waren, niet alleen voor vrienden.

In januari 2021 kondigde TikTok aan dat de accounts van 13- tot 15-jarigen standaard op privé zouden worden gezet. Nu gaat het platform nog een stap verder. In een blogpost kondigt het bedrijf aan dat nieuwe accounts van 16- en 17-jarigen later deze maand standaard op privé worden gezet tijdens het registratieproces.

De tweede overtreding heeft te maken met een functie genaamd Family Pairing, waarmee ouders hun eigen account aan dat van hun kind kunnen koppelen. Dit zou ouders meer controle moeten geven over de activiteiten van hun kinderen op het platform en de tijd die ze eraan besteden.

Volgens de toezichthouder verifieerde TikTok niet of de gebruiker die als 'ouder' aan een kind werd gekoppeld, daadwerkelijk een ouder van het kind was. TikTok heeft hier vandaag geen uitspraken over gedaan.

De functie Family Pairing werd in april 2020 door TikTok aangekondigd. Ouders die als zodanig worden aangemerkt, krijgen verschillende rechten, zoals het beperken van de tijd die een tiener op het platform doorbrengt, het filteren van bepaalde woorden of hashtags, en het bepalen of het account openbaar of privé is en of er privéberichten kunnen worden verstuurd.

TikTok benadrukt vandaag dat kinderen onder de 16 jaar sinds 2020 geen privéberichten kunnen versturen. Bij accounts van 16- en 17-jarigen is het sinds november van dat jaar niet mogelijk om privéberichten in te schakelen als de gebruiker deze functie al heeft uitgeschakeld.

De laatste overtreding betreft de onduidelijke informatie die aan kinderen werd verstrekt over de instellingen van hun account. Hierdoor wisten kinderen niet welke gevolgen het had als hun

Lees meer nieuws in tech