Namibië wil honderden wilde dieren doden vanwege droogte
Gepubliceerd op 27/08/2024 19:00 in Opmerkelijk
Het ministerie van Milieu in Namibië heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om 723 wilde dieren te doden en het vlees te verdelen onder inwoners die door de droogte te weinig voedsel hebben. Het gaat om verschillende diersoorten, waaronder zebra's, gnoes, elanden, olifanten, buffels, impala's en nijlpaarden.
Volgens lokale autoriteiten leven de dieren op plekken waar er te weinig water en grasland is voor het wild. Door de extreme droogte wordt verwacht dat de conflicten tussen mens en dier zullen toenemen als er niet wordt ingegrepen.
De Verenigde Naties hebben gemeld dat het zuiden van Afrika te maken heeft met de ergste droogte in decennia, wat het voedseltekort voor bijna de helft van de Namibische bevolking acuut dreigt te maken.
De Namibische overheid verdedigt de actie door te stellen dat het "noodzakelijk" is en in overeenstemming met het grondwettelijk mandaat om natuurlijke bronnen te gebruiken ten behoeve van de burgers. Tot nu toe zijn er al 157 dieren gedood door professionele jagers, wat heeft geleid tot 56.800 kilo vlees.
In Zuidelijk Afrika leven naar schatting zo'n 200.000 olifanten, verdeeld over vijf landen. Deze regio heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Eerder heeft Botswana ook al aangegeven dat er daar te veel olifanten zijn, die overlast veroorzaken door landbouwgrond te vernielen, mensen aan te vallen en drinkwater op te maken.