Britse minister David Cameron valt voor nepgesprek met bedrieger

Gepubliceerd op 08/06/2024 03:00 in Opmerkelijk

De Britse buitenlandminister David Cameron is onlangs in een nepgesprek getuind. Hij dacht dat hij aan het praten was met de Oekraïense oud-president Porosjenko, maar het bleek een bedrieger te zijn.

Het ministerie van Cameron heeft zelf het nieuws naar buiten gebracht, uit vrees dat de beller mogelijk het beeld zou manipuleren en openbaar maken. De minister benadrukt dat het belangrijk is om aandacht te vestigen op dit gedrag en zal er alles aan doen om misinformatie te bestrijden.

Tijdens de videoverbinding leek de persoon waarmee Cameron sprak echt op Porosjenko, de voormalige president van Oekraïne die verslagen werd door de huidige president Zelensky in 2019. Cameron en Porosjenko kennen elkaar van het internationale toneel toen Cameron nog premier van Groot-Brittannië was.

Er ontstond argwaan bij Cameron door berichten die de persoon na het videobelletje stuurde. De woordvoerder wil niet ingaan op wat er precies besproken is, maar meldt dat het om een kort contact ging in de afgelopen dagen.

Het is niet de eerste keer dat Cameron in een nepgesprek terechtkomt. In 2015 dacht hij te spreken met de baas van de afluisterdienst GCHQ, maar ook dat was een bedrieger. Downing Street heeft destijds de procedures aangescherpt om herhaling te voorkomen.

Naast Cameron hebben ook Nederlandse politici te maken gehad met nepgesprekken uit Oost-Europa. In 2021 dachten meerdere Kamerleden dat ze spraken met een naaste medewerker van de Russische dissident Navalny, maar ook dat bleek nep te zijn.

Het is waarschijnlijk dat bij deze nepgesprekken deepfake-technologie is gebruikt, waarmee een computer direct een digitaal masker over het gezicht van de spreker kan leggen.

Lees meer nieuws in opmerkelijk