Oudere man gedood door eland nadat hij foto's probeerde te maken van pasgeboren elandenkalfjes

Gepubliceerd op 21/05/2024 07:00 in Opmerkelijk

Een 70-jarige man die probeerde foto's te maken van twee pasgeboren elandkalfjes in Alaska is door de moeder van de dieren gedood. De man was samen met een andere persoon op zoek naar de jonge elanden toen de moeder hen aanviel. De andere man zag niet hoe de eland het slachtoffer aanviel, waardoor het niet duidelijk is of hij is vertrapt of een trap heeft gekregen van het dier. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Het incident is zeldzaam, aangezien elanden over het algemeen kalm zijn en zelden mensen aanvallen. In gebieden met grote populaties elanden, zoals Alaska met zo'n 175.000 elanden, zijn er gemiddeld tien aanvallen per jaar.

De autoriteiten benadrukken dat elanden meestal rustig zijn, maar agressief kunnen worden als ze zich bedreigd voelen, vooral wanneer ze jongen hebben. Men wordt gewaarschuwd om voldoende ruimte te geven aan de dieren en hen niet te storen. De woordvoerder benadrukt dat elanden onvoorspelbaar kunnen worden en hun jongen koste wat het kost zullen verdedigen.

Elanden zijn de grootste hertachtigen en vrouwtjes wegen tussen de 200 en 490 kilo, terwijl mannetjes doorgaans tussen de 380 en 700 kilo wegen. In Nederland zijn enkele elanden te vinden in Natuurpark Lelystad, waar een aantal van deze dieren zijn uitgezet.

Lees meer nieuws in opmerkelijk