Fossiele resten wijzen op reusachtige slang van 15 meter lang in India

Gepubliceerd op 19/04/2024 04:00 in Opmerkelijk

In India zijn in een mijn in de deelstaat Gujarat fossiele resten van een reusachtige slang ontdekt. Onderzoekers hebben delen van de ruggengraat gevonden die suggereren dat de slang tussen de 11 en 15 meter lang moet zijn geweest, wat groter is dan de huidige grootste slang, de Aziatische netpython.

Deze kolossale slang, die de naam Vasuki indicus heeft gekregen, leefde zo'n 47 miljoen jaar geleden in de moerassige bossen van West-India. Volgens de onderzoekers was de slang waarschijnlijk een langzaam bewegend hinderlaagroofdier die zijn prooi ving door verstikking. De naam Vasuki is afgeleid van de mythische slangenkoning Vasuki, die in de hindoegeschiedenis voorkomt.

De Vasuki vertoont gelijkenissen met de Titanoboa, een andere grote uitgestorven slang die ongeveer 13 meter lang kon worden en leefde in wat nu Colombia is. Beide slangen leefden in het Cenozoïcum, na het uitsterven van de dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden.

Hoewel de onderzoekers niet zeker zijn van het dieet van de Vasuki, vermoeden ze dat de slang mogelijk krokodilachtigen als prooi had. Andere fossielen die in hetzelfde gebied zijn gevonden, waren onder meer van krokodilachtigen, schildpadden, vissen en twee primitieve walvissen.

De ontdekking van deze gigantische slang werpt nieuw licht op de biodiversiteit en de evolutie van slangen in het verleden. Verder onderzoek zal nodig zijn om meer te weten te komen over het leven en de leefomgeving van dergelijke reusachtige slangen in het verleden.

Lees meer nieuws in opmerkelijk