Twee zeldzame nachtaapjes geboren in Dierenpark Amersfoort

Gepubliceerd op 18/04/2024 21:00 in Opmerkelijk

In Dierenpark Amersfoort zijn recentelijk twee zeldzame nachtaapjes geboren. Het gaat om plompe lori's, een met uitsterven bedreigde diersoort die voornamelijk voorkomt in de natuur van Vietnam en Laos. Het dierenpark herbergt nu vier van deze dieren: een moeder, een vader en een pasgeboren tweeling.

De jonge nachtaapjes zijn nu zeven centimeter groot en beginnen langzaam meer van hun omgeving te verkennen. Volgens verzorgster Christel Broekman gaat het goed met de tweeling, die nieuwsgierig om zich heen kijkt maar voorlopig nog veilig blijft bij hun moeder of tussen de planten.

De plompe lori's behoren tot de lori-achtigen en zijn halfapen met een ronde kop en grote ogen die hen helpen om 's nachts goed te kunnen zien. Helaas maakt dit hen ook kwetsbaar in het wild, aangezien hun reflecterende ogen hen een gemakkelijke prooi maken voor jagers.

De nachtdieren verschuilen zich overdag in bomen en bewegen zich langzaam, maar kunnen erg snel zijn tijdens het jagen op insecten. Ze kunnen tot 40 centimeter groot worden en staan bekend als een van de weinige giftige zoogdieren. De moeder likt voor de jacht aan haar ellebogen, waar speciale gifklieren zitten, en beschermt vervolgens haar jongen door ze te likken zodat het gif hen tegen vijanden beschermt.

Deze giftige nachtaapjes worden met uitsterven bedreigd door onder andere het houden van deze dieren als huisdieren in Aziƫ en hun gebruik in de traditionele geneeskunde. Daarnaast wordt hun leefgebied steeds kleiner door ontbossing en bosbranden.

Het is nog niet bekend of de jongen mannetjes of vrouwtjes zijn. Dit wordt op een later moment bepaald aan de hand van DNA-onderzoek op een haartje van de jongen. De verzorgster geeft aan dat de moeder momenteel beschermend is over haar jongen en dat ze wachten totdat zij het toelaat om dichterbij te komen.

Lees meer nieuws in opmerkelijk