Nieuwe miersoort vernoemd naar Harry Potter-schurk Voldemort

Gepubliceerd op 16/04/2024 19:00 in Opmerkelijk

Een nieuwe miersoort, de Leptanilla voldemort, is onlangs ontdekt in Pilbara, West-Australië. Deze mier vertoont opvallende gelijkenissen met de schurk Voldemort uit de Harry Potter-reeks, zo stellen onderzoekers van de University of Western Australia.

Mark Wong, een van de onderzoekers, vertelt aan ABC News dat hij een fan is van de Potter-boeken en -films en daarom de mier wilde vernoemen naar de schurk die bekend staat als "hij die niet genoemd mag worden". De Leptanilla voldemort behoort tot de zeldzame leptanilla-groep, waar wereldwijd slechts zo'n zestig soorten van bekend zijn.

Deze miersoorten zijn over het algemeen klein, bleek, blind en leven ondergronds. De Leptanilla voldemort werd ontdekt tijdens een diepe graafactie van wetenschappers, waarbij een gat van 25 meter werd gegraven.

Het is niet de eerste keer dat insecten worden vernoemd naar personages uit de Harry Potter-reeks. Zo zijn er al een krabsoort vernoemd naar Severus Snape, een wesp genoemd naar Lucius Malfoy en een spin genoemd naar de afdeling Gryffindor van tovenaarsschool Hogwarts.

De ontdekking van de Leptanilla voldemort voegt zich dus bij een reeks van dieren die op een creatieve manier verbonden zijn met de wereld van Harry Potter. Het blijft echter bijzonder dat een mier vernoemd wordt naar een bekende film- en boekenschurk.

Lees meer nieuws in opmerkelijk