Ophef in atletiekwereld na mogelijke matchfixing bij halve marathon van Peking

Gepubliceerd op 16/04/2024 14:00 in Opmerkelijk

In de wereld van de atletiek is er veel te doen over de recent gehouden halve marathon van Peking. Uit beelden blijkt dat de Chinese hardloper He Jie opvallend werd voorgelaten door twee Kenianen en een Ethiopiër, wat heeft geleid tot vermoedens van matchfixing.

De organisatie van het evenement heeft een onderzoek gestart en de wereldatletiekbond, World Athletics, heeft zijn bezorgdheid geuit. "De integriteit van onze sport staat bovenaan bij World Athletics," verklaarde de wereldatletiekbond. "We begrijpen dat lokale autoriteiten op dit moment een onderzoek uitvoeren."

World Athletics zal geen verdere uitspraken doen totdat het onderzoek is afgerond.

Willy Mnangat, één van de betrokken Kenianen bij het opvallende einde van de halve marathon, gaf aanvankelijk toe dat hij He Jie expres had laten winnen omdat ze vrienden zijn, vertelde hij aan de BBC.

Later trok Mnangat zijn uitspraak terug en beweerde hij dat hij slechts als tempomaker voor Jie had gefungeerd. De drie Afrikaanse hardlopers zouden niet gestreden hebben voor de overwinning, maar alleen hebben gelopen om hun Chinese collega te helpen een nationaal record te halen.

He Jie miste het nationale record met slechts elf seconden: hij klokte af na een uur, drie minuten en 44 seconden. De overwinning van de halve marathon leverde hem echter wel 5.500 dollar op.

Jie zelf gaf na de race toe "niet in de meest competitieve staat" te zijn geweest, maar hij heeft geen commentaar gegeven op de controversiële finish.

Lees meer nieuws in opmerkelijk