Britse ultraloper volbrengt epische tocht van 15.000 kilometer door Afrika

Gepubliceerd op 07/04/2024 23:00 in Opmerkelijk

De 27-jarige Britse ultraloper Russ Cook heeft vandaag de Tunesische badplaats Bizerte bereikt, na een monstertocht van zo'n 15.000 kilometer door woestijnen, regenwouden en andere onherbergzame gebieden. Hiermee is hij de eerste mens die de hele lengte van Afrika te voet heeft afgelegd.

Cook, die meer dan 900.000 volgers heeft op sociale media, liet weten dat dit het zwaarste jaar van zijn leven was. Zijn hardlooptocht werd vanaf het begin vastgelegd door een team van begeleiders, waardoor hij omgerekend zo'n 700.000 euro heeft opgehaald voor twee Britse goede doelen.

Als ervaren ultraloper is Cook geen vreemde als het gaat om extreme uitdagingen. Vijf jaar geleden rende hij al van Aziƫ naar Engeland, maar dit keer overtrof hij zichzelf door de afstand van 360 marathons in minder dan een jaar af te leggen op het Afrikaanse continent.

Tijdens zijn tocht werd Cook meerdere malen ziek, raakte hij ondervoed en werd hij zelfs samen met zijn team beroofd. In Congo werd hij zelfs korte tijd ontvoerd door gewapende mannen, maar na onderhandelingen met zijn team werd hij vrijgelaten en rende hij de volgende dag weer 60 kilometer. "Niets kan mij stoppen", aldus Cook.

Eind januari leek het er even op dat zijn tocht voortijdig zou eindigen vanwege administratieve tegenslagen met betrekking tot zijn visum voor Algerije. Dankzij een grote campagne op sociale media en steun van Britse politici kreeg Cook toch de benodigde visa via de Algerijnse ambassade in het Verenigd Koninkrijk.

Om zijn prestatie te vieren geeft Cook vanavond een feest in een hotel in Bizerte, waar naar verluidt een Britse punkband zal optreden. Deze epische prestatie zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een ongeƫvenaarde prestatie in de wereld van ultralopen.

Lees meer nieuws in opmerkelijk