Nieuwe theorie: Verdwenen prinsjes in Tower of London mogelijk in veiligheid gebracht

Gepubliceerd op 20/11/2023 22:00 in Opmerkelijk

Eeuwenlang was het een mysterie wat er met de twee prinsjes, Edward (12) en Richard (9), in de Tower of London is gebeurd. De geruchten gingen dat hun oom Richard III, om zijn eigen claim op de troon te versterken, de zoontjes van voormalig koning Edward IV had vermoord. Volgens de gangbare theorie werden de jongens verstikt met hun bedkussens op bevel van hun oom.

Historica Philippa Langley, bekend van het vinden van het skelet van Richard III onder een parkeerterrein in Leicester, heeft een nieuw boek en een documentaire gelanceerd waarin een totaal andere bewering wordt gedaan. Volgens Langley zijn de prinsjes helemaal niet vermoord, maar juist elders in Europa in veiligheid gebracht. Dit betekent dat de skeletten die in de 17e eeuw onder een trap in de Tower werden gevonden hoogstwaarschijnlijk niet van de prinsjes zijn.

De botten, begraven in Westminster Abbey, zijn nooit op DNA getest en verzoeken om dit te doen zijn afgewezen door Buckingham Palace en de Church of England.

Volgens Langley zijn de prinsjes na hun verdwijning apart van elkaar naar Europa gebracht en hebben ze jaren later geprobeerd om de Engelse troon te heroveren. Dit wordt ondersteund door documenten die gevonden zijn in Europese archieven, waaronder archiefstukken van de Dutch Research Group uit Nederland.

Een van deze archiefstukken zou een getuigenverklaring zijn, gevonden in het Gelderse Archief. Hierin beschrijft de jongste prins, Richard van York, gedetailleerd hoe hij op 9-jarige leeftijd uit de Tower werd gesmokkeld. Deskundigen hebben bevestigd dat het document uit de juiste periode stamt.

Volgens de verklaring werd Richard in het geheim naar een kamer gebracht waar de leeuwen werden gehouden. Daar werd hij opgewacht door Lord Howard, die hem moed insprak. Vervolgens werden twee mannen genaamd Henry Percy en Thomas Percy naar hem gebracht. Zij zwoeren plechtig Richard te beschermen en te verbergen totdat er een aantal jaren voorbij waren. Daarna werd Richard naar St. Katharine's gebracht, waar hij per schip naar Boulogne-sur-Mer vertrok en later naar Portugal reisde. Daar zou hij herkend zijn door familieleden op basis van bepaalde lichaamskenmerken.

Een ander document, afkomstig uit een archief in Dresden, beweert dat er 30.000 florijnen terugbetaald zouden worden zodra de prins Engeland zou binnenvallen om de troon terug te eisen. De vloot werd verzameld in Zeeland en vertrok vanaf Texel, wat wordt ondersteund door andere documenten die de Nederlandse onderzoeksgroep heeft gevonden.

Helaas mislukte de invasie van Richard van York en werd hij gevangengenomen door Henry Tudor. Volgens Langley bewijzen de nieuw gevonden stukken dat Richard gedwongen werd een valse verklaring te ondertekenen onder de naam Perkin Warbeck. Uiteindelijk is hij in 1499 opgehangen.

Ook de oudste prins, Edward, zou hebben geprobeerd de Engelse troon terug te eisen. Een Frans archiefdocument uit 1487 registreert zelfs de betaling van wapens voor hem. Helaas faalde ook zijn expeditie bij de Battle of Stoke Field en werd hij verslagen. Hij ging de geschiedenis in onder de valse naam Lambert Simnel.

Langley benadrukt dat deze nieuwe stukken het echte verhaal van de verdwenen prinsjes laten zien, in tegenstelling tot het beroemde, gedramatiseerde verhaal dat Shakespeare zo'n honderd jaar later opschreef. Toch blijven sommige historici vasthouden aan het idee dat de jongens op bevel van hun bloeddorstige oom ter dood waren gebracht. Volgens Langley is er echter alle reden om dit verhaal in twijfel te trekken

Lees meer nieuws in opmerkelijk