Fout antwoord chatbot Google kost tientallen miljarden op Wall Street

Gepubliceerd op 20/04/2023 13:00 in Opmerkelijk

Google's nieuwe chatbot, Bard, heeft het bedrijf tientallen miljarden dollar gekost op Wall Street nadat het een fout antwoord gaf op een voorbeeldvraag. De bot illustreerde perfect de beperkingen van kunstmatige intelligentie toen het antwoordde dat de James Webb-ruimtetelescoop de eerste foto's van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel had genomen, terwijl deze foto's al in 2004 waren gemaakt door een andere telescoop.

Bard werd deze week geïntroduceerd als antwoord op Microsoft's ChatGPT en beide bots worden gebruikt om zoekresultaten in een samenhangend verhaal te presenteren. Maar experts waarschuwen al langer voor dit soort fouten door AI-programma's, ook wel hallucineren genoemd, waarbij de bot overtuigend totale onzin produceert.

Na de ontdekking van de fout verloor Google bijna 8 procent van zijn waarde op Wall Street, wat neerkomt op zo'n 100 miljard euro. Google heeft gereageerd door te zeggen dat er hard wordt gewerkt om kinderziektes uit het systeem te halen voordat het breed wordt uitgerold. Vanaf deze week worden er testers ingezet om de resultaten betrouwbaarder te maken.

De fout is extra pijnlijk omdat Google juist een presentatie vanuit Parijs gaf over alle AI-innovaties waar het aan werkt en de miskleun ondermijnt het vertrouwen in Google als marktleider in zoekmachines.

Ook Google's rivaal, Microsoft's Bing met de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT, is niet vrij van kinderziektes. Op de vraag wat het grootste sportnieuws van de afgelopen 24 uur was, antwoordde de bot niet over het record van LeBron James, maar vertelde het in detail over de nog niet gespeelde Super Bowl-wedstrijd die pas op zondag plaatsvindt. Dit onderstreept de problemen van hallucineren door AI-programma's.

Lees meer nieuws in opmerkelijk