Europese Commissie steunt plan voor krimp Schiphol
Gepubliceerd op 08/03/2025 16:00 in Economie
De Europese Commissie heeft geen grote bezwaren tegen de krimp van Schiphol. Een vermindering van maximaal 500.000 naar 478.000 vliegbewegingen per jaar wordt gezien als een stap in de goede richting om mensen te beschermen tegen chronisch verkeerslawaai. Dit sluit aan bij de Europese afspraak om in 2030 ervoor te zorgen dat 30 procent van de Europese bevolking minder last heeft van langdurige overlast door transport.
Hoewel de Nederlandse overheid de Europese procedure 'grotendeels goed heeft gevolgd', heeft de Europese Commissie toch kritiek op enkele aspecten van de plannen. Zo is er onder andere niet goed gekeken naar het aandeel van privé-vluchten, medische vluchten en zakenreizen in de geluidsoverlast van het vliegveld. Ook mist het bewijs voor de vermindering van geluidsoverlast door de inzet van nieuwere, stillere vliegtuigen.
Daarnaast benadrukt de Commissie dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar andere maatregelen om geluidsoverlast te verminderen, zoals aanpassingen aan de landing op Schiphol en andere navigatietechnieken. Deze kritiekpunten zijn ook aangedragen door de luchtvaartsector tijdens het proces en de rechtszaken omtrent de krimp van Schiphol.
De beslissing om het aantal vluchten op Schiphol te verminderen heeft voor onrust gezorgd in de luchtvaartsector. Amerikaanse maatschappijen zoals JetBlue en Delta vrezen voor hun positie op Schiphol en hebben gedreigd met vergeldingsmaatregelen tegen Nederlandse maatschappijen die naar de Verenigde Staten willen vliegen.
Na verschillende rechtszaken over de krimp, waarbij de ene rechter de luchtvaartmaatschappijen gelijk gaf en de andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft de Hoge Raad bepaald dat krimp alleen mag plaatsvinden na het doorlopen van een Europees proces. Dit heeft geleid tot het oordeel van de Europese Commissie, waar de Nederlandse overheid nu verder onderzoek naar zal doen.