Investeringen in infrastructuur en defensie bieden kansen voor Nederlandse economie
Gepubliceerd op 08/03/2025 07:00 in Economie
De afgelopen week werden er honderden miljarden euro's aan investeringen aangekondigd door zowel de toekomstige Duitse regering als de Europese Commissie. De Duitse regering wil de komende tien jaar 500 miljard euro investeren in infrastructuur en meer uitgeven aan defensie. Daarnaast heeft de Europese Commissie plannen om de komende jaren 800 miljard euro te besteden aan de herbewapening van Europa.
Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW bieden deze investeringen kansen voor de Nederlandse economie en het bedrijfsleven. Bedrijven zoals Broshuis in Kampen, die opleggers voor speciaal transport produceren, verwachten te profiteren van de toegenomen uitgaven. Het bedrijf levert al aan diverse Europese landen, waaronder Duitsland, België en Denemarken, en verwacht extra opdrachten door de investeringen in infrastructuur en defensie.
Hoofdeconoom Marieke Blom van ING verwacht dat de investeringen de Europese en Nederlandse economie kunnen stimuleren. Uitgaven aan infrastructuur zullen naar verwachting meer bijdragen aan economische groei dan defensie-uitgaven. Blom schat dat de Duitse infrastructuurinvesteringen mogelijk voor een extra groei van 0,1 tot 0,3 procentpunt in Nederland kunnen zorgen.
Echter, Blom waarschuwt dat een aanzienlijk deel van de Europese defensie-uitgaven mogelijk naar materieel van buiten de EU zal gaan. Hierdoor kan de eigen Europese industrie minder profiteren van de investeringen. VNO-NCW benadrukt daarom het belang van het versterken van de Nederlandse defensie-industrie en het maken van goede afspraken bij buitenlandse orders.
Hoewel de extra uitgaven naar verwachting de economische groei zullen stimuleren, kunnen er ook negatieve effecten optreden, zoals een lichte stijging van inflatie en rente. Desondanks gelooft Blom dat de investeringen zullen leiden tot meer vertrouwen in de Europese economie. De huidige onzekerheden, zoals dreigingen van een handelsoorlog en de situatie in Oekraïne, vormen echter nog steeds potentiële risico's voor de economie.