Overheid belooft betere hulp voor burgers en ondernemers bij Belastingdienst en Dienst Toeslagen
Gepubliceerd op 07/03/2025 23:00 in Economie
De belofte van de 'Belangenbehartiger belastingplichtigen en toeslagengerechtigden' wordt werkelijkheid, nu Hayde Zarkeshan vanaf deze maand actief is op het ministerie van Financiën. Het doel is om de 'menselijke maat' zwaarder te laten wegen bij de werkwijze van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen, zoals afgesproken in het coalitieakkoord van eind 2021.
Het team van Zarkeshan, dat momenteel wordt samengesteld, zal dit jaar bestaan uit 31 voltijdbanen, wat zal groeien naar 49 banen volgend jaar. De belangrijkste taak is om signalen op te vangen waar het misgaat in de behandeling van belastingbetalers en toeslagontvangers.
De belofte is dat deze kwesties zo menswaardig mogelijk zullen worden opgelost. De lessen die hieruit voortkomen zullen worden doorgegeven aan de Belastingdienst, Dienst Toeslagen, maar ook aan andere uitvoeringsorganisaties zoals het UWV en de SVB. Ministeries en de Tweede Kamer zullen ook rapportages van de belangenbehartiger ontvangen.
Volgens Zarkeshan zijn er veel organisaties waar burgers en ondernemers kunnen aankloppen voor hulp, maar soms is het zo ingewikkeld dat deze hulpverleners er niet uitkomen. In die gevallen kunnen zij bij de belangenbehartiger aankloppen voor alternatieve oplossingen.
Het ministerie van Financiën heeft de afgelopen anderhalf jaar geïnvesteerd in het goed kunnen functioneren van de belangenbehartiger. 'Kwartiermaker' Soler Berk heeft een eindverslag opgesteld met kernwaarden, doorstroomschema's en leerprincipes. Doorzettingsmacht is een belangrijk aspect; de belangenbehartiger kan tot op het hoogste ambtelijk niveau om uitleg vragen over waarom zaken niet menswaardig worden aangepakt.
De focus ligt op gedragsverandering en oplossingsgericht werken. Zarkeshan benadrukt dat het van belang is om creatief en ondernemend te zijn in het zoeken naar oplossingen, altijd met het oog op de behoeften van de doelgroep.
De belangenbehartiger zal zich ook richten op het versnipperde inkomensbeleid in Nederland, waarbij het systeem van regelingen steeds ingewikkelder wordt. Het doel is om samen met andere organisaties aandacht te blijven vragen voor de noodzaak van verandering. De belangenbehartiger zal hierover rapporteren aan de Tweede Kamer en toelichting geven.