Kabinet zet krimp Schiphol door ondanks kritiek Europese Commissie

Gepubliceerd op 05/03/2025 19:00 in Economie

Het kabinet is van plan om de krimp van het aantal vluchten op Schiphol door te voeren, ondanks kritiek van de Europese Commissie. Het doel is om het aantal vluchten van 500.000 naar 478.000 te verminderen en dit plan moet in november van dit jaar worden uitgevoerd. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal dit helpen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen en de rechtspositie van omwonenden te verbeteren.

De Europese Commissie heeft geen grote bezwaren tegen de krimp van Schiphol, maar heeft wel enkele kanttekeningen geplaatst. Een van de punten van kritiek is dat het effect van nieuwe, stillere vliegtuigen niet voldoende is meegenomen in het plan. De luchthaven zelf streeft naar een goede balans met de omgeving en blijft onverminderd doorgaan met eigen maatregelen, zoals het stimuleren van het gebruik van stillere vliegtuigen.

Verschillende milieuorganisaties uiten hun zorgen over de plannen van het kabinet en benadrukken dat er verdere stappen nodig zijn om geluidsoverlast te verminderen. Zij pleiten voor een verdere krimp naar 440.000 en uiteindelijk naar maximaal 250.000 vluchten.

Het ministerie moet nu de aandachtspunten van de Europese Commissie nader onderzoeken, met name de rol van zakelijk en medisch vliegverkeer in de overlast en het stimuleren van het gebruik van stillere vliegtuigen. KLM hoopt dat het ministerie eerst de aanbevelingen opvolgt voordat beperkingen worden opgelegd, om zo toekomstperspectief voor de luchtvaartsector te behouden.

Het is nog onzeker of de krimp van Schiphol per november daadwerkelijk kan worden doorgevoerd. Het ministerie moet eerst reageren op de kritiek van de Europese Commissie en eventuele maatregelen treffen. Er bestaat ook de mogelijkheid van vergelding vanuit de Verenigde Staten, mochten de slots op Schiphol worden aangepast. KLM benadrukt dat nationale maatregelen directe invloed hebben op de positie van de luchtvaartmaatschappij en Nederland als geheel.

Lees meer nieuws in economie