Belastingaangifte van start: al 85 duizend aangiften binnen een paar uur
Gepubliceerd op 01/03/2025 20:00 in Economie
Het is 1 maart en dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Om middernacht opende het digitale 'aangifteloket' en binnen 4,5 minuut ontving de Belastingdienst de allereerste aangifte. Vorig jaar was dat na 3,5 minuten, en het jaar daarvoor na 59 seconden, wat een record was.
Dit jaar is misschien geen recordjaar, maar er zijn wel significant meer mensen die al hun aangifte hebben gedaan. Om 7 uur vanochtend waren er al 85 duizend aangiften gedaan, dat is 9 duizend meer dan vorig jaar.
De termijn om aangifte te doen loopt van 1 maart tot en met 30 april. Wie voor 1 mei om uitstel vraagt, krijgt tot eind augustus de tijd. In totaal moeten zo'n 9,4 miljoen mensen aangifte doen, waarvan 6,9 miljoen particulieren en 2,5 miljoen ondernemers.
Veel gegevens zijn al door de Belastingdienst ingevuld, zoals informatie van banken over je rekeningsaldo, werkgevers over je inkomen en gemeenten over de WOZ-waarde van je huis. Dit verkleint de kans op fouten, maar bij veranderingen in het leven, zoals een huwelijk, scheiding, het kopen van een huis of starten van een onderneming, worden er vaak toch fouten gemaakt.
Mensen die hulp nodig hebben bij het invullen van hun aangifte kunnen gratis ondersteuning krijgen. Ze kunnen bellen met de Belastingtelefoon, videobellen met een medewerker of langs gaan bij een Belastingdienstbalie of steunpunt. Ook rijdt er een bus van de Belastingdienst door Nederland waar mensen met vragen terecht kunnen.
Wie op 1 mei nog geen aangifte heeft gedaan, ontvangt eerst een herinnering en daarna een aanmaning. Als er dan binnen 10 dagen nog steeds geen aangifte is gedaan, volgt een boete van 469 euro. Bij aanhoudende nalatigheid maakt de Belastingdienst een schatting van het inkomen en kan de boete oplopen tot bijna 7000 euro.