VS zet verdere stap weg van internationale samenwerking tegen klimaatverandering

Gepubliceerd op 28/02/2025 03:00 in Economie

Onder luid gejuich heeft de nieuwe Amerikaanse president het decreet ondertekend waarmee de VS zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs. Donald Trump, die klimaatverandering eerder als een "hoax" bestempelde, lijkt nu een nieuwe stap te zetten die Amerika verder verwijdert van internationale samenwerking tegen klimaatverandering. Amerikaanse wetenschappers zijn afwezig bij het huidige overleg van het VN-klimaatpanel IPCC in China.

Wereldwijde klimaatwetenschappers maken zich zorgen sinds Trump aan de macht is in de VS. Sinds zijn aantreden staat de financiering van onderzoeksprojecten ter discussie, zijn websites met wetenschappelijke data offline gegaan en is het contact tussen Amerikaanse medewerkers en buitenlanders beperkt.

De relatie tussen grootmachten China en de VS is op een dieptepunt beland en ook de betrekkingen tussen Europa en Rusland zijn gespannen. Deskundigen maken zich zorgen over de toenemende afstand van de VS, aangezien internationale samenwerking cruciaal was voor het tot stand komen van het akkoord van Parijs tien jaar geleden.

Hoewel Trump uit het Parijsakkoord stapt, biedt het feit dat Amerika nog steeds deel uitmaakt van het VN-klimaatverdrag van 1992 en aan tafel blijft zitten bij de VN-klimaatonderhandelingen hoop. Experts geloven dat de energietransitie in de VS onstuitbaar is, ondanks het gebrek aan steun van de regering. De daling van de uitstoot van broeikasgassen zet zich voort, voornamelijk door de groei van goedkope, duurzame energie.

Hoewel Trump zich inzet voor fossiele brandstoffen, kunnen Amerikaanse staten en bedrijven niet stoppen met de energietransitie vanwege economische redenen. Zelfs oliemaatschappij Exxon Mobil dringt er bij Trump op aan om het Parijsakkoord te respecteren. Experts benadrukken dat de wereldwijde klimaatverandering niet verdwijnt en dat actie nodig is.

De gevolgen van een opwarmende aarde worden steeds zichtbaarder en het is onduidelijk of dit zal leiden tot meer concurrentie of samenwerking tussen landen. Het is een andere tijd dan toen het klimaatakkoord van Parijs werd gesloten, waarbij Europa toenadering zoekt tot China in de strijd om de toekomst van energie.

Het is mogelijk dat het klimaatakkoord van Parijs het hoogtepunt van klimaatdiplomatie markeert en nooit meer geƫvenaard zal worden. Klimaatverandering is een grensoverschrijdend probleem dat wereldwijde samenwerking vereist, maar op dit moment lijkt die samenwerking ver te zoeken.

Lees meer nieuws in economie