Hoge Raad: Uber-chauffeur kan zowel ondernemer als werknemer zijn
Gepubliceerd op 21/02/2025 23:00 in Economie
De status van Uber-chauffeurs als echte ondernemers of verkapte werknemers is afhankelijk van specifieke omstandigheden, oordeelt de Hoge Raad. Dit kan gevolgen hebben voor de nieuwe zzp-wet.
Uber en vakbond FNV zijn al jaren in een juridische strijd verwikkeld over de status van de Uber-chauffeurs. In 2021 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de chauffeurs die als zzp'er voor Uber werken eigenlijk werknemers zijn. Uber was het hier niet mee eens en stapte naar het gerechtshof, die op zijn beurt prejudiciƫle vragen stelde aan de Hoge Raad.
De Hoge Raad heeft nu een minder rigide uitleg gegeven dan de rechtbank in 2021. Het oordeel is dat twee zzp-chauffeurs voor Uber dezelfde werkzaamheden kunnen verrichten, maar dat de ene als ondernemer en de andere als werknemer kan worden beschouwd, afhankelijk van hun gedrag buiten het werk voor Uber.
Uber reageert verheugd op de uitspraak en ziet dit als een overwinning voor de chauffeurs. Aan de andere kant ziet de FNV ook positieve aspecten en concludeert dat zij ook voor schijnzelfstandigen de cao kunnen afdwingen.
Met deze uitspraak van de Hoge Raad kan het gerechtshof Amsterdam nu oordelen of Uber-chauffeurs eigenlijk schijnzelfstandigen zijn en mogelijk met terugwerkende kracht als werknemers moeten worden behandeld. Dit zal ook duidelijk maken of dit voor alle Uber-chauffeurs geldt, of dat een deel toch als ondernemer moet worden gezien.
De uitspraak van de Hoge Raad zal ook invloed hebben op de nieuwe zzp-wet waar het kabinet aan werkt, de wet VBAR. Deze wet moet meer duidelijkheid scheppen over welke zzp'ers als schijnzelfstandigen worden beschouwd en welke niet.