Overheid moet financiële steun voor windmolenparken op zee herstellen

Gepubliceerd op 18/02/2025 11:00 in Economie

De hoogste baas van landelijk netbeheerder Tennet, Manon van Beek, heeft aangegeven dat de overheid weer financiële steun moet gaan verlenen aan de bouw van windmolenparken op zee. De afgelopen jaren zijn de grote Nederlandse windparken op zee gebouwd zonder subsidie.

Op dit moment is er een afname van interesse bij energiebedrijven om te investeren in grote windparken. Dit komt door de stijgende bouwkosten en een achterblijvende vraag van de industrie naar elektriciteit. Hierdoor verloopt de energietransitie bij de industrie langzamer dan gepland, mede door een tekort aan elektriciteitscapaciteit op land.

Tennet investeert miljarden euro's in kabels en transformatorplatforms op de Noordzee om de elektriciteit van windmolenparken aan land te brengen. Echter, als later blijkt dat niemand de windparken wil bouwen, zouden deze investeringen in infrastructuur weggegooid geld zijn.

Verschillende bedrijven hebben aangegeven geen interesse te hebben om deel te nemen aan de aanbesteding van het volgende windpark vanwege de huidige omstandigheden. Energiebedrijven waarschuwen al jaren dat het huidige financieringssysteem in Nederland niet voldoende rendement oplevert.

Tennets ceo Van Beek pleit voor het Britse financieringssysteem contract for difference, waarbij de overheid bijdraagt bij lage elektriciteitsprijzen en de winst afroomt bij hoge prijzen. Dit systeem dekt de risico's van investeringen gedeeltelijk af en wordt gezien als een alternatief voor subsidies.

Daarnaast benadrukt Tennet dat de industrie geholpen moet worden bij de overstap naar elektriciteit, en dat waterstof en batterijen nodig zijn om overtollige opgewekte elektriciteit op te vangen. Het doel is om binnen enkele jaren driekwart van de geproduceerde elektriciteit in Nederland duurzaam op te wekken, waarbij een groot deel afkomstig zal zijn van windparken op de Noordzee.

Lees meer nieuws in economie