Hoge gasprijzen blijven voorlopig aanhouden, onzekerheid over toekomstige rekening

Gepubliceerd op 13/02/2025 23:00 in Economie

De gasprijzen blijven hoog voor consumenten met variabele contracten of die een nieuw jaarcontract moeten afsluiten. De vraag naar gas is momenteel groot vanwege de verwarming die draait en de behoefte aan gas bij elektriciteitscentrales. De gasopslag is ook niet optimaal gevuld, waardoor de voorraad slinkt.

De prijs op de internationale gasmarkt staat momenteel op 55,66 euro per megawattuur, terwijl deze een jaar geleden nog op 29,66 euro stond. Duitsland overweegt de eisen voor de vulling van de opslag te versoepelen, wat heeft geleid tot een daling van ongeveer 8 procent in de gasprijs op de internationale markt.

Voor consumenten is de inkoopprijs slechts een deel van de totale gasrekening. Btw en een speciale gasbelasting dragen ook bij aan de kosten. Bij een nieuw jaarcontract is de gemiddelde consumentenprijs gestegen van 1,22 naar 1,40 euro per kuub gas.

Sommige aanbieders hanteren nu zelfs tarieven die boven het prijsplafond van 2023 liggen, wat destijds werd ingesteld om energie betaalbaar te houden. Er zijn momenteel geen plannen voor een nieuw prijsplafond, maar er wordt mogelijk gekeken naar aanpassingen in de energiebelasting tijdens de financiële discussie rond de Voorjaarsnota.

Het Noodfonds Energie, waar huishoudens met hoge energiekosten en lage inkomens terecht kunnen voor financiële ondersteuning, heeft vertraging opgelopen vanwege onenigheid tussen energiemaatschappijen en het kabinet. Het ministerie van sociale zaken hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen van netbeheerders, zodat het fonds ook na 2023 en 2024 kan blijven bestaan.

De toekomst van de gasprijzen blijft onzeker, gezien externe factoren zoals kapotte gasleidingen of storingen in lng-installaties de prijs snel kunnen beïnvloeden. Het loont echter om zuinig om te gaan met gas, aangezien het verlagen van de thermostaat gemiddeld een besparing van 7 procent oplevert.

Lees meer nieuws in economie