Europese Commissie dreigt Nederland voor de rechter te slepen vanwege bevoordeling NS op spoorverbindingen

Gepubliceerd op 13/02/2025 01:00 in Economie

De Europese Commissie heeft gedreigd om juridische stappen te ondernemen tegen Nederland als het niet stopt met het bevoordelen van de NS op de belangrijkste spoorverbindingen van het land. Volgens Europese regels had het vorige kabinet NS niet zonder overweging van voorstellen van concurrenten het hoofdspoornetwerk mogen gunnen.

Het draait allemaal om de concessie die het kabinet heeft verleend aan NS om de belangrijkste spoorverbindingen in ons land te exploiteren voor de komende tien jaar. Bijna de hele Kamer steunde dit besluit, uit angst dat meer concurrentie zou leiden tot versnippering van de dienstregeling. Ook werd benadrukt dat een grote speler nodig was om investeringen in veiligheid en innovatie te kunnen dragen.

Andere vervoerders zoals Arriva, Keolis en Qbuzz hebben geprotesteerd tegen de manier waarop de afspraken werden geregeld. Zij wezen erop dat Europese aanbestedingsregels een openbare procedure onder verschillende bedrijven verplichten.

De groep vervoerders kreeg steun van de Europese Commissie, die Nederland herhaaldelijk heeft aangespoord om de kwestie op te helderen en te verbeteren, maar tot nu toe zonder bevredigend resultaat. Daarom heeft de Commissie besloten het kabinet nog twee maanden de tijd te geven om de zaak afdoende af te handelen. Anders wordt de zaak voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

De Commissie benadrukt dat gereguleerde concurrentie op de spoorwegen essentieel is om passagiers aantrekkelijke en innovatieve diensten te kunnen bieden tegen lagere prijzen.

De Nederlandse Staat is de enige aandeelhouder van de NS, waardoor het bedrijf het alleenrecht heeft om spoorwegen tussen de grote steden te exploiteren. Er zijn wel enkele kleinere aanbieders actief op regionale sporen, waarvan Arriva de grootste is met verbindingen in Noord- en Zuidoost-Nederland.

Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de dreiging van de Europese Commissie.

Lees meer nieuws in economie