Nederlanders verspillen nog steeds voedsel

Gepubliceerd op 20/04/2023 07:00 in Economie

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat Nederlanders vorig jaar gemiddeld ruim 33 kilo voedsel per persoon hebben weggegooid, bijna een kilo minder dan in 2019. Toch toont het onderzoek aan dat de daling van voedselverspilling stagneert, aangezien de verspilling bijna 7 kilo per persoon minder was in 2019. Brood en deegwaren worden het vaakst weggegooid, gevolgd door groente, fruit, aardappelen en zuivel.

Met het oog op het tegengaan van klimaatverandering speelt het verminderen van voedselverspilling een belangrijke rol. In 2030 moet de voedselverspilling gehalveerd worden ten opzichte van 2015, wat betekent dat er jaarlijks maximaal 21,6 kilo eten per persoon weggegooid mag worden. Volgens het Voedingscentrum ligt Nederland op schema om dit doel te halen, maar dan moet de daling niet afvlakken.

Het Voedingscentrum is blij met de daling van voedselverspilling, maar maakt zich zorgen over de stagnatie. Er is volgens hen nog veel ruimte voor verbetering om het doel te halen. Het is niet onderzocht waarom de daling minder hard afneemt dan voorheen, maar het vermoeden is dat er nu complexere oplossingen nodig zijn om verdere verspilling tegen te gaan.

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, zet zich in voor het verminderen van afval en voedselverspilling. Volgens haar begint het voorkomen van verspilling al in de supermarkt door vooraf een boodschappenlijstje te maken en daar aan te houden. Ook kunnen consumenten beter geen voorgesneden voedsel kopen en moeten producten op de juiste manier bewaard worden.

Het Voedingscentrum benadrukt dat niet alleen consumenten verantwoordelijk zijn in de strijd tegen voedselverspilling. Ook producenten en supermarkten moeten hun steentje bijdragen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kleinere porties aanbieden en betere houdbaarheidsinformatie en bewaarwijzers verstrekken.

De daling van voedselverspilling is nog niet voldoende om het doel van halvering in 2030 te bereiken. Er moet meer gebeuren om verdere verspilling tegen te gaan. Consumenten kunnen al een grote bijdrage leveren door bijvoorbeeld bewuster boodschappen te doen en kliekjes te gebruiken. Producenten en supermarkten hebben echter ook een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen voedselverspilling.

Lees meer nieuws in economie