Uit eten gaan wordt steeds duurder, maar er zijn nog betaalbare opties

Gepubliceerd op 26/12/2024 10:00 in Economie

In het centrum van Breda serveren Fred en Marloes van Weerd al ruim 50 jaar lang stamppotten in hun restaurant: drie gangen voor 12,50 euro. Ze zijn een van de weinige restaurants die nog inzetten op low-budget opties, ondanks de toenemende druk.

Na jaren van betaalbare maaltijden te hebben geserveerd, gaan Fred en Marloes binnenkort met pensioen. Ze slaagden erin om gasten een goedkope maaltijd aan te bieden door slim in te kopen en veel zelf te doen. De hypotheek die is afbetaald, helpt ook mee.

Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen uit eten gaan te duur vinden. De horecaprijzen zijn de afgelopen vijf jaar met 27 procent gestegen, terwijl fastfood en afhaalmaaltijden zelfs 38 procent duurder zijn geworden.

Inga Blokker van het Foodservice Instituut merkt op dat de prijsstijgingen in de horeca nodig zijn, omdat de marges worden versmald en horecaondernemers in een spagaat zitten. Ze willen consumenten bedienen die graag buiten de deur eten, terwijl ze zelf ook winstgevend moeten blijven.

Ook low-budget restaurants ontkomen niet aan prijsverhogingen. Den Boerenstamppot begon ooit met een daghap voor 5 gulden en Eeterie De Globe in Groningen serveert al 25 jaar een daghap voor 8 euro. Beide restaurants staan echter onder druk door de stijgende kosten.

Inga Blokker waarschuwt dat uit eten gaan in de toekomst misschien alleen nog voor de rijken is weggelegd. Ze benadrukt dat het aan horecaondernemers is om te bepalen of ze betaalbare opties kunnen blijven aanbieden.

Lees meer nieuws in economie