Huurprijzen dit jaar met 5,4 procent gestegen, Rotterdam koploper

Gepubliceerd op 05/09/2024 04:00 in Economie

De huren zijn dit jaar gemiddeld met 5,4 procent gestegen, de grootste stijging sinds 1993. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Rotterdam zijn de huren het hardst gestegen, gevolgd door Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Voor sociale huurders bij woningcorporaties lag de gemiddelde huurprijsstijging op 5,6 procent. Bij overige verhuurders in de sociale huursector was dat 5,7 procent en in de vrije sector was de stijging 5 procent.

De Woonbond maakt zich zorgen over de stijgende huurprijzen. Directeur Zeno Winkels benadrukt dat veel huurders het financieel al zwaar hebben en dat verdere huurverhogingen onhoudbaar zijn.

In Rotterdam is de huurstijging het hoogst. Woningcorporaties geven aan dat de huurverhogingen nodig zijn voor onderhoud en verduurzaming van huizen. Ook wordt er gebouwd om de lange wachtlijsten te verkleinen.

Opvallend is dat de drie provincies met de grootste huurstijgingen buiten de Randstad liggen. Dit kan erop wijzen dat de 'rek' er in de Randstad wat uit is.

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) verklaart de prijsstijging als een gevolg van gestegen lonen en kosten voor verhuurders. Ook benadrukken zij dat huurtoeslag beschikbaar is voor de laagste inkomens.

Nieuwe regels die sinds 1 juli gelden voor het lage- en middenhuursegment hebben nog geen merkbaar effect op de huurprijzen. De invloed van nieuwe huurders op de prijsstijging is te zien in een grafiek in het artikel.

Lees meer nieuws in economie