Voedselproductie in Nederland daalt voor het derde opeenvolgende jaar
Gepubliceerd op 23/08/2024 18:00 in Economie
Voor het derde jaar op rij wordt er minder voedsel geproduceerd in Nederland. Volgens een prognose van ING zal dit jaar 1 procent minder worden geproduceerd dan vorig jaar. Eenzelfde krimp was te zien in 2022 en 2023.
De aardappeloogst valt tegen, maar ook andere groentegewassen doen het slecht. ING-sectoreconoom Thijs Geijer wijst op tekorten aan geschikte grondstoffen in de aardappel- en groenteverwerking die de productievolumes onder druk zetten. Ook de zuivelproductie heeft problemen door de natte lente, waardoor de kwaliteit van het gras is aangetast en dit invloed heeft op de melkproductie.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) meldt dat naast slechte oogsten, hoge kosten zoals energie, transport en rente de productie belemmeren. Hoewel er nog niet veel lege schappen zijn, wordt wel verwacht dat er dit jaar zo'n 15 procent minder conservengroenten worden geproduceerd.
Om klimaatadaptiever te werken in de akkerbouw is het volgens een woordvoerder van HAK noodzakelijk om duurzamere methoden toe te passen, zodat bodem en gewassen beter bestand zijn tegen extremen.
Ondanks de daling van de voedselproductie zal Nederland niet snel te maken krijgen met een voedseltekort, aldus ING-sectoreconoom Geijer. Het land produceert nog steeds meer dan genoeg, vooral op het gebied van calorieën.
Agro-ecoloog Wijnand Sukkel van de Wageningen Universiteit wijst echter op toenemende druk op de stabiliteit van de voedselproductie. Lokale problemen door klimaatverandering en verstoringen van de handel kunnen de voedselzekerheid beïnvloeden. Nederland zou meer aandacht moeten besteden aan voedselzekerheid vanwege de afhankelijkheid van fossiele energie, veekrachtvoer en fosfaat uit het buitenland.