Rechtbank: Werknemers Temper zijn zzp'ers, geen uitzendkrachten

Gepubliceerd op 10/07/2024 17:00 in Economie

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat mensen die werkzaam zijn voor het platform Temper gezien moeten worden als zzp'ers en niet als uitzendkrachten. Hiermee verliezen de vakbonden FNV en CNV een rechtszaak die zij hadden aangespannen, omdat zij vinden dat de werkkrachten schijnzelfstandig aan het werk zijn.

Temper biedt klussen aan in sectoren zoals horeca, retail en logistiek. Volgens de vakbonden zouden de werknemers onder de cao voor uitzendkrachten moeten vallen. Echter, de rechtbank oordeelt dat Temper geen 'formeel werkgeversgezag' uitoefent en de betalingen niet zelf doet, maar de opdrachtgevers dat doen.

Daarnaast is er geen verplichting om het werk zelf uit te voeren. Een klus kan via het platform aangenomen worden en vervolgens door iemand anders uitgevoerd worden zonder toestemming van Temper.

De vakbonden zijn teleurgesteld over de uitspraak en vinden deze in strijd met eerdere jurisprudentie in platformzaken. Ze gaan in hoger beroep. Temper daarentegen is blij met de uitspraak en benadrukt dat hun model echte autonomie en flexibiliteit biedt aan werkenden.

Naast Temper zijn er ook andere freelanceplatforms zoals YoungOnes die volgens de FNV een vergelijkbare constructie hanteren. Echter, deze platforms beschouwen zichzelf niet als uitzendbureaus en zijn tevreden met de uitspraak van de rechtbank.

Eerder heeft de FNV een rechtszaak aangespannen tegen Deliveroo, waarbij de rechter oordeelde dat de bezorgers in loondienst hadden moeten zijn in plaats van zzp'ers. Dit resulteerde in werknemers die recht kregen op cao-loon, vakantiedagen en pensioenopbouw. Deliveroo heeft inmiddels Nederland verlaten.

Lees meer nieuws in economie