Nieuwe symbolen op verpakkingen moeten voedselverspilling verminderen
Gepubliceerd op 18/06/2024 17:00 in Economie
De Coalitie Houdbaarheid heeft aangekondigd dat er nieuwe, duidelijkere symbolen op verpakkingen komen om voedselverspilling tegen te gaan. Momenteel wordt er nog steeds zo'n 60 miljoen kilo voedsel weggegooid vanwege onduidelijke houdbaarheidsdata.
Er bestaat verwarring tussen producten met een Ten minste Houdbaar Tot (THT) datum en producten met een Te Gebruiken Tot (TGT) datum. Minder dan de helft van de Nederlanders weet het verschil tussen deze twee aanduidingen, aldus de Coalitie Houdbaarheid.
Producten met een TGT datum zoals verse vis, sappen, vlees of kant-en-klare maaltijden mogen niet meer gegeten worden na de aangegeven datum. Aan de andere kant is de THT datum een richtlijn voor minimale houdbaarheid, waarbij het product vaak nog prima te consumeren is na deze datum mits het er goed uitziet, ruikt en smaakt.
Supermarkten zoals Albert Heijn en Lidl, leveranciers en brancheverenigingen zoals de Stichting tegen Voedselverspilling slaan de handen ineen om voedselverspilling aan te pakken. Toine Timmermans, directeur van Samen tegen Voedselverspilling, benadrukt dat er meer inspanningen nodig zijn om ervoor te zorgen dat voedselverspilling tegen 2030 halveert.
De nieuwe symbolen zullen op meer dan de helft van de verpakkingen van de deelnemende partijen verschijnen en worden ook internationaal met belangstelling gevolgd. Daarnaast zullen sommige producten die wettelijk gezien een houdbaarheidsdatum moeten hebben, zoals azijn, zout en suiker, deze datum niet meer vermelden.
Het Voedingscentrum benadrukt dat er veel te winnen valt door op een andere manier om te gaan met THT-producten. Producten kunnen vaak nog goed gebruikt worden na de houdbaarheidsdatum, mits ze er nog goed uitzien en ruiken. De organisatie heeft een wegwijzer ontwikkeld waar mensen kunnen zien hoe producten bewaard moeten worden en hoe bedorven voedsel herkend kan worden.
Zelfs een pepernotenmix die over de datum is, kan nog prima gebruikt worden volgens voedingsdeskundige Wieke van der Vossen. Het Voedingscentrum adviseert consumenten om hun zintuigen te gebruiken om te bepalen of voedsel nog veilig geconsumeerd kan worden.