NLFI adviseert verkoop van De Volksbank

Gepubliceerd op 10/06/2024 15:00 in Economie

De Volksbank moet worden verkocht en kan niet in staatshanden blijven, adviseert NLFI, de instelling die voor de Staat de aandelen beheert van genationaliseerde banken en verzekeraars.

NLFI concludeert dat De Volksbank over een jaar of vijf naar de beurs gebracht kan worden of op korte termijn door een investeerder kan worden overgenomen. Een mogelijkheid is ook om het moederbedrijf van SNS, ASN, RegioBank en BLG Wonen in stukken te verkopen aan andere banken.

Het idee om De Volksbank om te vormen tot een coƶperatie, zoals Rabobank, wordt door NLFI als niet haalbaar gezien. Ook een plan om de bank onder te brengen bij een stichting wordt afgewezen vanwege mogelijke staatssteun.

Een onderhandse verkoop aan een investeerder of een overname door een buitenlandse bank wordt door NLFI als een haalbare optie gezien. Het ontvlechten van de merken van De Volksbank wordt bemoeilijkt doordat ze op dezelfde computersystemen draaien.

Een beursgang voor De Volksbank is ook een mogelijkheid, maar dit kan nog vijf tot zeven jaar duren vanwege de financiƫle situatie en de noodzaak tot investeringen.

Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, BBB en NSC zal uiteindelijk beslissen over de toekomst van De Volksbank, aangezien hierover niets is opgenomen in het hoofdlijnenakkoord van de komende coalitie.

Lees meer nieuws in economie