Bruine eieren verdwijnen uit steeds meer schappen in Nederland

Gepubliceerd op 08/05/2024 01:00 in Economie

Steeds meer supermarkten in Nederland kiezen ervoor om alleen nog witte eieren te verkopen. Zo verkoopt Lidl al sinds 2019 alleen nog witte eieren en gaat Albert Heijn vanaf eind juli ook over op dit type eieren. Ondanks dat veel consumenten nog steeds de voorkeur geven aan bruine eieren, blijkt er eigenlijk geen verschil te zijn.

Witte eieren zijn voor boeren een stuk goedkoper om te produceren, legt Peter van Horne, pluimvee-econoom bij Universiteit Wageningen, uit. De witte kip is kleiner en heeft minder voer nodig, terwijl ze meer eieren legt en het leggen langer volhoudt dan de bruine kip. Fokbedrijven hebben dus meer succes gehad met het fokken van witte kippen.

Er heerst nog steeds de mythe onder consumenten dat bruine eieren gezonder en diervriendelijker zijn dan witte eieren, maar volgens Van Horne en Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, is dit achterhaald. Voor het welzijn van de dieren maakt de kleur van het ei niet veel verschil. Wel zijn biologische eieren met keurmerken zoals het Beter Leven-keurmerk aan te raden.

In landen zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn witte eieren al langer de norm in supermarkten. Nederlandse eierboeren spelen hierop in door meer witte kippen te gaan houden, maar de bruine kip zal niet volledig verdwijnen. Deze kip legt zwaardere eieren en is beter voor de slacht. Tot nu toe heeft Albert Heijn nog geen klachten ontvangen over het beperktere aanbod van bruine eieren in hun assortiment.

Lees meer nieuws in economie