Boetes voor werkgevers bij illegaal laten werken van buitenlandse werknemers niet afschrikwekkend genoeg

Gepubliceerd op 04/05/2024 01:00 in Economie

Uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie onder 24 bedrijven blijkt dat de boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, niet voldoende afschrikwekkend zijn. Sinds 2005 krijgen werkgevers bij een eerste overtreding een boete van maximaal 8000 euro, maar dit bedrag is door de jaren heen niet aangepast aan de inflatie of welvaart. Als dit wel het geval zou zijn, zou de boete nu rond de 15.000 euro liggen.

Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien werkgevers de boete binnen een jaar al hebben 'terugverdiend'. Zo werd bijvoorbeeld een werknemer aangetroffen die voor slechts 1000 euro per maand in een Aziatische keuken werkte, waarbij zijn werkgever geen belastingen afdroeg en het salaris onder het minimumloon lag. Dit leverde de werkgever jaarlijks een financieel voordeel van ruim 38.000 euro op, terwijl de boete slechts 8000 euro bedroeg.

Veel werkgevers krijgen zelfs nog lagere boetes dan 8000 euro, vooral als er verzachtende omstandigheden zijn, zoals het inhuur via een uitzendbureau waarbij de werkgever dacht dat alles in orde was.

Het is niet bekend hoeveel mensen er illegaal werken in Nederland, maar de Arbeidsinspectie schat dat het om tienduizenden mensen gaat. Hoewel zij volgens de wet recht hebben op het te weinig betaalde loon, blijkt het voor hen vaak lastig om dit daadwerkelijk te krijgen. Hierdoor blijven zij vaak met lege handen achter, zelfs als het bedrijf waar ze werkten een boete krijgt.

Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overweegt om de boetes voor werkgevers te verhogen. Zij zal de Tweede Kamer hier eind dit jaar verder over informeren.

Lees meer nieuws in economie