Minister versoepelde stikstofregels voor Schiphol ondanks negatief advies

Gepubliceerd op 03/05/2024 22:00 in Economie

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) heeft de stikstofregels voor luchthaven Schiphol versoepeld, ondanks een negatief advies van haar hoogste stikstofambtenaar. Hierdoor kon Schiphol makkelijker een natuurvergunning krijgen, waardoor het aantal vluchten niet hoefde te worden verminderd. Dit blijkt uit interne documenten van het ministerie van LNV, opgevraagd door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), zoals gemeld door NRC.

Een woordvoerder van Van der Wal reageerde door te zeggen dat Schiphol dezelfde behandeling kreeg als andere private partijen die extern salderen met een andere private onderneming. Extern salderen houdt in dat stikstofruimte wordt overgenomen wanneer iemand op een andere locatie stopt.

Deskundigen geven aan dat de verleende vergunning waarschijnlijk niet stand zal houden bij de rechter en dat andere bedrijven geen aanspraak zouden kunnen maken op dezelfde versoepeling. De overheid zou verantwoordelijk zijn voor de staat van de natuur, maar volgens het ministerie hoeft een private partij niet te toetsen of er nog ruimte is die eerst naar natuurherstel moet.

De versoepeling betrof onder andere negen boerenbedrijven in de buurt van Schiphol die de luchthaven had aangekocht. Schiphol mocht de stikstofbesparing van deze boerderijen volledig gebruiken om de eigen stikstofuitstoot te compenseren, zonder te controleren of er natuurgebieden in de omgeving zijn die eerst moeten herstellen, terwijl dat volgens Europese regels wel vereist is.

Er wordt beweerd dat ambtenaren bewust traag werkten aan de nieuwe natuurvergunning, zodat Schiphol langer kon wegkomen met een hoge uitstoot. Het ministerie ontkent echter dat er sprake was van bewuste vertraging en geeft aan dat het proces zorgvuldig moest verlopen.

De welwillende houding van het ministerie jegens Schiphol komt voort uit zorgen over het mogelijk verdwijnen van vluchten en werkgelegenheid. Onderzoeker omgevingsrecht Ralph Frijns noemt de vertragingsstrategie van het ministerie kwalijk en benadrukt dat de wet moet worden nageleefd, zeker door de rijksoverheid.

Lees meer nieuws in economie