Russisch staatsbedrijf Gazprom schrijft voor het eerst sinds 1999 verlies

Gepubliceerd op 03/05/2024 09:00 in Economie

Voor het eerst sinds 1999 heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom verlies geleden, zo meldt persbureau Bloomberg. Het bedrag komt neer op 6,3 miljard euro over het jaar 2023, waarbij ook de omzet aanzienlijk lager uitviel.

De daling van de export naar Europa wordt aangewezen als de belangrijkste oorzaak hiervan, als een gevolg van de politieke reacties op de Russische inval in Oekraïne aan het begin van 2022.

Europese landen zijn er steeds beter in geslaagd om alternatieve bronnen van gas te vinden, waardoor het aandeel van Russisch gas in Europa is afgenomen van 40 procent in 2021 naar slechts 8 procent vorig jaar, het laatste jaar voor de oorlog in Oekraïne.

Hoewel er dit jaar wordt voorspeld dat de buitenlandse export van Gazprom zal stijgen met 18 procent, met China als een belangrijke afzetmarkt, zal zelfs dit niet voldoende zijn om de verliezen in Europa te compenseren.

Op de Russische beurs is het aandeel van Gazprom enkele procenten gedaald. Aangezien de Russische overheid de grootste aandeelhouder is van Gazprom, zal dit verlies ook impact hebben op de overheid. Daarentegen zijn de inkomsten van Gazprom uit andere energiebronnen, zoals olie, wel gestegen met 4,3 procent.

Lees meer nieuws in economie