Unilever ontvangt nog steeds miljoenen uit Rusland, ondanks belofte

Gepubliceerd op 02/05/2024 13:00 in Economie

Unilever heeft de afgelopen twee jaar nog zeker 200 miljoen euro aan betalingen uit Rusland ontvangen, ondanks de belofte om geen geld meer te verdienen aan Russische activiteiten. Dit blijkt uit een analyse van de jaarrekening van het Russische dochterbedrijf door RTL Nieuws.

Het Russische dochterbedrijf van Unilever betaalde vorig jaar 181 miljoen euro voor het gebruik van intellectueel eigendom, zoals merken en recepten. Dit is een ruime verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor. Onder de merken vallen onder andere Russische merken zoals Inmarko, maar ook internationale merken zoals Knorr, Magnum en Hellmann's die in Rusland worden verkocht.

Unilever heeft aangegeven dat er vorig jaar verschillende stappen zijn ondernomen om de Russische activiteiten los te koppelen van Unilever. Het hogere bedrag aan betalingen wordt volgens Unilever verklaard door eenmalige betalingen om de intellectueel eigendomsrechten van Russische merken in Rusland te vestigen.

Hoewel Unilever niet ingaat op de vraag of hiermee ook betalingen voor intellectueel eigendom van internationale merken stoppen, benadrukt het bedrijf dat er geen import of export van producten plaatsvindt tussen Unilever en Rusland.

Lees meer nieuws in economie