Laatste grote Duitse warenhuis sluit 16 winkels en ontslaat 1400 personeelsleden

Gepubliceerd op 29/04/2024 00:00 in Economie

Het noodlijdende Galeria Karstadt Kaufhof gaat 16 van zijn 92 winkels sluiten en ontslaat 1400 van de 12.800 personeelsleden. Eerder werd al aangekondigd dat 900 van de 1800 mensen op het hoofdkantoor hun baan zouden verliezen. Het hoofdkantoor in Essen zal sluiten en verhuizen naar het gebouw van een filiaal in Düsseldorf.

Het warenhuis verkeert in financiële problemen en heeft in januari voor de derde keer in ruim drie jaar uitstel van betaling aangevraagd. Dit kwam volgens topman Olivier Van den Bossche onder andere door de betalingspositie van de Oostenrijkse Signa-groep, de eigenaar van het concern. Hierdoor was het beloofde geld voor modernisering niet langer beschikbaar.

Twee investeringsmaatschappijen, het Amerikaanse NRDC Equity Partners en BB Kapital van een Duitse ondernemer, zijn van plan de warenhuisketen over te nemen. De Duitse investeerder gelooft dat deze stap een betere duurzame en economische basis zal bieden voor de toekomst van het warenhuis en hoopt dat de overname in juli zal worden afgerond.

NRDC is ook de eigenaar van de Hudson's Bay Company, onder leiding van Richard Baker. Hudson's Bay kocht de warenhuizen al in 2015, toen Van den Bossche nog aan het roer stond. Echter, de investeerder trok zich geleidelijk terug na de fusie met Signa en verdween uiteindelijk helemaal uit Europa in 2019 na de mislukte overname van V&D.

Sinds 2015 neemt het aantal winkels in Duitse binnensteden gestaag af. De warenhuizen, die van oudsher veel mensen naar de stad trokken met hun diverse aanbod, hebben al jaren te kampen met concurrentie van online winkels. De coronapandemie heeft deze trend alleen maar versneld.

Lees meer nieuws in economie