Toenemende drukte op autoterminals door groei van elektrische auto's uit China

Gepubliceerd op 27/04/2024 10:00 in Economie

De autoterminals van havens wereldwijd staan de laatste tijd vol met auto's, zo melden diverse nieuwsmedia. De opkomst van de elektrische auto uit China wordt als oorzaak genoemd, ondanks dat de vraag naar auto's al aan het afnemen is.

Het lijkt inderdaad wat onrustig in de wereld van elektrische auto's. Zo hebben Tesla en Polestar recentelijk banen moeten schrappen vanwege tegenvallende verkoopcijfers. Ook voorspelde een kenniscentrum eerder dit jaar dat de groei van de elektrische automarkt zou afnemen.

Hoewel de groei op korte termijn wat lijkt te stokken, investeren autofabrikanten volop in elektrische auto's. De ontwikkeling van batterijen wordt steeds beter en goedkoper, en in China is de keuze voor elektrisch al lang gemaakt.

Hoewel Chinese automerken langzaam Europa binnen druppelen via havens in Belgiƫ en Nederland, is het marktaandeel van deze merken nog steeds klein. Chinese merken produceren, assembleren en verkopen hun auto's anders dan Europese merken, wat zorgt voor een andere dynamiek op de markt.

De drukte op de autoterminals is geen nieuw fenomeen, vooral niet bij de Belgische haven Zeebrugge, de grootste autohaven ter wereld. Problemen met chauffeurs en schepen zorgen voor vertragingen, maar de havens proberen deze capaciteitsproblemen op te lossen.

In Nederlandse havens is er volgens de grote havens geen sprake van een groot probleem. Rotterdam ziet wel een toename van auto's die binnenkomen, maar regelt extra parkeerplekken buiten de haven om de drukte op te vangen.

De Nederlandse overheid heeft besloten de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's langzamer te laten stijgen dan gepland. Een aantal fiscale voordelen voor elektrische auto's verdwijnt, maar er blijft nog steeds vraag naar elektrische auto's.

Kortom, de groeiende drukte op de autoterminals wordt voornamelijk veroorzaakt door de opkomst van elektrische auto's uit China, maar de markt is nog niet overspoeld door Chinese merken. De problemen op de terminals zijn complex en de Nederlandse markt lijkt vooralsnog stabiel.

Lees meer nieuws in economie