EU-parlement stemt in met verbod op verbranden van onverkochte kleding en introduceert digitaal 'productpaspoort'

Gepubliceerd op 23/04/2024 21:00 in Economie

Het Europarlement heeft vandaag ingestemd met een update van de richtlijn voor duurzaam ontwerpen, waardoor grote bedrijven binnenkort waarschijnlijk geen onverkochte kleding meer mogen verbranden. Daarnaast zal er een digitaal 'paspoort' worden geïntroduceerd, waardoor consumenten kunnen zien hoe duurzaam een product is.

De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de EU-ministers, maar naar verwachting is er voldoende steun voor de nieuwe regels. Met deze update wil de Europese Unie de markt verder verduurzamen, aangezien de richtlijn nu alleen nog voor elektronische apparatuur geldt.

Veel bedrijven verbranden momenteel onverkochte kledingstukken, maar met de nieuwe wet wil de EU dit verbieden om meer recycling te stimuleren. Grote kledingbedrijven hebben twee jaar de tijd om zich aan te passen, terwijl middelgrote bedrijven zes jaar krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.

Daarnaast zal er een digitaal productpaspoort worden ingevoerd, waarbij alle producten die op de Europese markt worden verkocht een duurzaamheidslabel moeten hebben. Consumenten kunnen hiermee snel zien waar een product vandaan komt en hoe het kan worden gerepareerd of gerecycled.

De Europese Commissie ziet de richtlijn als een kans voor zowel bedrijven als consumenten, omdat producten hierdoor duurzamer en beter te recyclen zullen zijn. Echter, de Europese consumentenorganisatie BEUC waarschuwt voor mogelijke manieren om de nieuwe wet te omzeilen vanwege een gebrek aan middelen en personeel voor handhaving.

Lees meer nieuws in economie